Onze keuze, een actieplan om het klimaat te redden – Al Gore

Titel: Onze keuze, een actieplan om het klimaat te redden
Auteur: Al Gore
Uitgever: Meulenhoff
ISBN: 9789029085489

Sinds de eeuwwisseling komt Al Gore met enige regelmaat in het nieuws. En op de één of andere manier waren het nooit goede berichten: eerst wordt hem op nogal vreemde (en discutabele) wijze van de overwinning in de presidentsverkiezingen van Amerika door de neus geboord, later komt hij vooral in de aandacht met zijn film “An Inconvenient Truth”, waarin hij nou ook niet bepaald een blijde boodschap verkondigt. Het was bij mij al zo ver gekomen dat de naam “Gore” al een Pavlov-reactie teweegbracht om me te beschermen tegen de ellende die nú weer over me heen zou komen. Maar, het kan ook anders.

En toen plofte er een dik pakket op mijn bureau. In dit pakket een boek, uitgegeven door Meulenhoff, van Al Gore, getiteld “Onze Keuze”. Een enorm dik boek (ruim 400 pagina’s dik). Maar ook een boek dat mooi op tijd verschijnt voorafgaand aan de komende klimaattop op 12 december in Kopenhagen. Reden om het andere boek waar ik in aan het lezen was even terzijde te leggen en eerst al mijn aandacht aan het nieuwe verhaal van Gore te wijden.

De eerste indruk is meteen al positief: mooie opmaak, goed gebruik van informatieve illustraties en inspirerende beelden en een goed gestructureerde opbouw: eerst wat aandacht voor energiebronnen, dan een stuk ecologie, dan komt er een stuk technologie in beeld, gevolg door aandacht voor de manier waarop we met zijn allen denken. Al Gore is kritisch in de hoofdstukken. Maar – en dat had ik eerlijk gezegd niet van hem verwacht- hij draagt een positieve boodschap uit. Een boodschap waarin hij zegt: Ja, de crisis waarvoor we staan is enorm! Maar, als we met zijn allen aan de slag gaan, dan kunnen we ons er doorheen slaan en er zelfs sterker uitkomen.

Natuurlijk trapt hij wat open deuren in (energiebesparen is goed, bomen planten is goed), maar hij komt ook met thema’s die ik zelf nog nooit met het klimaatprobleem in verband bracht, zoals de wetenschap dat het ploegen van landbouwgrond niet meer nodig is én ervoor zorgt dat veel CO2 uit de bodem in de atmosfeer komt.

Maar hij is ook kritisch. Zo spreekt hij over CCS (Carbon Capture and Storage), waarbij hij ook verwijst naar Barendrecht, waar -bij wijze van experiment- voor het eerst grootschalige CO2 opslag onder de grond plaats moet gaan vinden. Dit tot onvrede van de lokale bevolking. Het verbazende: hij is niet onverdeeld positief over dit plan, want volgens zijn cijfers kost het elke centrale zo’n 30% van de eigen opgewekte energie om de CO2 op te vangen.

Een alternatief heeft hij: biochar. Een soort houtskool (maar dan anders), dat je gewoon kunt begraven en dat bovendien het leven in de bodem versterkt.

Dat laatste is trouwens een mooi voorbeeld van één van de andere sterke punten van dit boek: de manier waarop alles verbonden wordt. Al Gore kijkt niet alleen naar oplossingen die het klimaat moeten redden, maar geeft ook aan hoe zijn oplossingen kunnen helpen om andere problemen op te lossen. Problemen als armoede, oorlog, voedselvoorziening en andere hekele kwesties.

Ook besteedt hij veel aandacht aan het kamp van de “Ontkenners” waarbij hij pijnlijk duidelijk maakt hoe het debat door een minderheid zodanig is gemanipuleerd dat er bij veel mensen nog steeds een verkeerd beeld van de feitelijke kwestie “klimaatverandering” bestaat.

Voor “An Inconvenient Truth” was ik klimaatscepticus. Na “An Inconvenient Truth” was ik een pessimist. Maar na “Onze keuze” ben ik geïnspireerd. In “Onze Keuze” toont Al Gore zich van zijn beste kant. Het is een groot woord, maar met dit boek is het wat mij betreft verdiend: Al Gore is een visionair.

Absolute aanrader voor iedereen (en vooral voor de mensen die binnenkort in Kopenhagen gaan onderhandelen).


Lees “Onze Keuze” zelf !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.