J. Dirkmaat – Nederland weer mooi

Titel: Nederland weer mooi
Auteur: Jaap Dirkmaat
Uitgeverij: ANWB
ISBN: 90-18-02139-3
Taal: Nederlands

In Nederland weer mooi brengt Jaap Dirkmaat een ode aan het oude cultuur-historisch landschap van Nederland. De auteur, niet geheel toevallig de voorzitter van de Stichting Nederlands Cultuurlandschap doet dit met een passie die zelfs de meest verstokte stedeling doet verlangen naar de mooie plekjes die in het boek beschreven worden.

Het eerste, inleidende, hoofdstuk beschrijft hoe het Nederlands landschap door de Nederlanders is gecreeërd en illustreert dat het Engelse gezegde “God created the world, but the Dutch created the Netherlands” daadwerkelijk op feiten berust. Dirkmaat vervolgd met hoofdstukken die op “landschapselement zijn gerangschikt: heggen, wallen, elzenhagen, wallen en sloten, het gebruik van “gedwongen grenzen” et cetera.

Als leek op het gebied van cultuur-historisch landschap kun je je afvragen wat er in hemelsnaam over een heg te vertellen valt, maar de auteur slaagt erin om alleen over dit thema al 36 pagina’s tekst en foto’s te presenteren. 36 pagina’s die trouwens helemaal niet vervelend zijn. Elk volgend hoofdstuk slaagt erin de lezer, althans… mij, te enthousiasmeren over de directie omgeving. Diezelfde omgeving die je normaal als vanzelfsprekend aannam.

Wanneer je al die hoofdstukken over landschapselementen hebt uitgelezen, kom je op pagina 220 terecht in een hoofdstuk getiteld Ons landschap terug. In dit hoofdstuk komt de achtergrond van Jaap Dirkmaat duidelijk naar boven. Met dezelfde energie waarmee hij het oude landschap beschreef, bestrijdt hij nu de manier waarop het landschap tegenwoordig wordt behandeld. In de woorden van de auteur: “In dit hoofdstuk wordt kritisch ingegaan op de lagen (landschapslagen, red.) die in onze tijd zijn aangebracht. Een verhaal dat niet bepaald vrolijk stemt, omdat het getuigt van een kortetermijnvisie en van onvoldoende liefde voor de geschiedenis. Het hoofdstuk geeft ook een nieuwe kijk op het landschap en dat is nu juist een vrolijk stemmend verhaal. Het laat zien hoe we ons landschap terug kunnen krijgen.” Uit de woordkeuze wordt wel duidelijk: hier beklimt iemand de barricades. Maar na de voorgaande hoofdstukken vergeef je de auteur dat. Sterker, je klimt naast hem op de barricades. Dirkmaat verwoordt zijn visie op het landschap en eindigt met een “nieuwe landschapsstrategie”.

Het boek zal waarschijnlijk geen nobelprijs voor de literatuur winnen, maar de prachtige foto’s en enthousiasmerende verhalen verdienen zeker hulde!


Nederland weer mooi zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.