Het verborgen leven van bomen – Peter Wohlleben

Titel: Het verborgen leven van bomen, een schitterende wereld in woord en beeld
Auteur: Peter Wohlleben
Uitgever: Lev.
ISBN: 978 94 005 1022 7

Is het nou een fascinerend fotoboek, of een baanbrekend inkijkje in de bijzondere wereld van het bos? Of gewoon allebei?

Peter Wohlleben heeft bosbouw gestudeerd en 20 jaar als boswachter gewerkt in de uitgestrekte bossen van de Eiffel. Dan mag je verwachten dat hij het een en ander van natuur en bomen weet. Dat blijkt te kloppen. Hij weet heel veel, zelfs dingen die de gemiddelde lezer als pure fantasie zullen voorkomen. Bomen “praten” met elkaar, via een uitgebreid Wood Wide Web van schimmeldraden. Ze steunen elkaar wanneer het stormt. Bomen hebben zelfs een soort sociaal zekerheidsstelsel.

Meer dan een stam met blaadjes

Bomen blijken niet alleen prachtige en statige landschapselementen, die ons voorzien van waardevolle zaken als schaduw en zuurstof. Bomen blijken complexe individuen die deel uitmaken van een samenleving die veel geavanceerder is dan je zou denken.

Wohlleben krijgt het voor elkaar om het functioneren van bomen steeds op twee manieren uit te leggen. Enerzijds de zuiver objectief-wetenschappelijke uitleg over hoe bepaalde dingen werken en hoe dit bomen helpt. Anderszijds vergelijkt hij deze dingen met hoe wij mensen het doen. En dan begint het ineens te leven.

Deze uitgave van “Het verborgen leven van bomen” is niet de eerste uitgave. Het is misschien wel de mooiste tot nu toe. Dat komt doordat prachtig gebruik gemaakt wordt van fotografie met een grote F. Voor alles wat Wohlleben vertelt valt er wel een foto te maken, maar in “Het verborgen leven van bomen” zijn de foto’s van excellente kwaliteit. Ik zie mezelf gefascineerd kijken naar een foto van de bast van pijnboom (p.65), terwijl ik al jaren leef in een wijk waar pijnbomen geplant zijn. Of de foto op p.99 van een sparrenzaailing, die probeert zich door de laag bladeren op de grond te worstelen. Zelfs de foto van de fluweelmijt (p.144) roept verwondering en bewondering bij me op.

“Het geheime leven van bomen” is een juweeltje voor je koffietafel, maar ook een geheim wapen voor elke milieu-activist. Het is dat ik al jaren een t-shirt van Milieudefensie heb met de tekst “Gek op bomen”. Anders had ik er nu ééntje gekocht!

Waardering: 10/10


Lees “Het verborgen leven van bomen” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.