De toekomst is groen – Thomas L. Friedman

Titel: De toekomst is groen
Auteur: Thomas L. Friedman
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 978-90-468-0412-4
Taal: Nederlands

Thomas L. Friedman (geboren in 1953) is journalist, columnist en publicist en onder meer werkzaam bij de New York Times. Hij wordt wereldwijd gezien als deskundige op het gebied van politiek, internationale betrekkingen (waaronder het Midden-Oosten) en globalisering. Daarnaast heeft hij een aantal documentaires gemaakt. Friedman is dus iemand waarnaar door velen in de hele wereld met aandacht geluisterd wordt.

Wanneer hij met een boek komt, dan is het dus een boek dat door velen vol spanning wordt opengeslagen. Ook ik wachtte vol spanning op hetgeen me verteld zou worden in “De toekomst is groen”.

Het lijkt erop dat Friedman met “De toekomst is groen” in boekvorm doet wat Al Gore deed met zijn film “An inconvenient truth”. Friedman begint met een opsomming van de vele ontwikkelingen die hebben geleid tot milieuproblemen en geopolitieke spanningen: volgens hem hangen alle grote problemen van deze tijd samen met de verslaving van de westerse maatschappij aan goedkope energie: olie.

Dan schetst hij een scenario van een groeiende wereldbevolking, die allemaal op Amerikaans welvaartsniveau willen leven: een onmogelijkheid.

Friedman richt zich hierbij duidelijk op het Amerikaanse publiek. De heldhaftige muziek klinkt je haast in de oren, en de Stars’n’Stripes wappert haast op de achtergrond wanneer betoogd wordt dat Amerika voorop moet gaan in de wereld, de leiding moet nemen bij de transitie naar een schoner energie systeem. Ook preekt hij de boodschap van innovatie, alhoewel hij daar de plank misslaat door te stellen dat er sinds 1957 geen doorbraken meer zijn geweest in “schone energie”. In 1957 werd namelijk een commerciële kerncentrale geopend…

Deze Amerikaanse toonzetting is voor een Europeaan nogal bizar, om niet te zeggen irritant, en komt vaak nogal arrogant over. Maar, dit maakt niet dat Friedman ongelijk heeft. Zijn argumentatie voor een groene energie revolutie (niet te verwarren wat nu plaatsvindt en wat hij een “groen feestje” noemt) komt zeer overtuigend over, vooral wanneer hij voorbeelden geeft van relatief onbekende -maar bestaande- technieken die het mogelijk maken. Daarnaast breekt hij een lans voor overheidsingrijpen: alleen de overheid zou volgens hem de juiste prijssignalen kunnen geven die de markt nodig heeft om tot goede dingen te komen.

Al met al is “De toekomst is groen” een must voor beleidsmakers in politiek en bedrijfsleven en een aanrader voor iedereen met een passie voor de materie. Voor de enigszins geïnteresseerde leek is het boek echter een saai verhaal. Maar, in de woorden van Friedman zelf: Als het niet saai is, is het niet groen.


De toekomst is groen zelf lezen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.