Monty Roberts – De Man die naar Paarden luistert

Titel: De Man die naar Paarden Luisters
Auteur: Monty Roberts
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:90-446-0969-6
Taal: Nederlands

Inmiddels is de naam Monty Roberts al goed bekend onder paardenmensen. Hij wordt beschouwd als de vader en grondlegger van een nieuwe trend in de paardensport, genoemd Natural Horsemanship. In dit boek, dat overigens zijn eerste boek is, beschijft de Amerikaan de lange en moeilijke weg die hij moest gaan, om zijn vriendelijke zachte manier van omgaan met paarden aan de rest van de wereld te laten zien.

Monty vertelt hoe hij tussen Cowboys en Showwedstrijden groot werd. Zijn eerste paard fungeerde als babysitter en hij kon inderdaad al eerder op een paard zitten dan lopen. Al als vijfjarig ventje werd hij de stuntman in paardenfilms en won daarnaast al zijn eerste wedstrijden. De wereld van de cowboy is vaak heel ruig en de paarden werden dan ook vaak op geweldadige wijze behandelt,met Monty’s vader voorop die naar de motto leefde: “Doe het paard eerst pijn en het zal nooit durven om jou pijn te doen.”

Monty was door de jaren heen net zo bang voor zijn vader als de paarden, want ook met zijn zoon kon hij flink tekeer gaan. Desondanks begon de 14-jarige jongen zijn dieren op een andere manier te benaderen dan de cowboys en ze nauwkeurig te bestuderen. Hij wilde met hun kunnen communiceren zonder zweep en touw. Zijn belangrijkste kennis verwierf hij voor zijn studie op de hoogvlaktes van Nevade bij de wilde mustangs.

Hij kon ineens een band met elk paard dat hij tegenkwam opbouwen en maakte vele paarden in een dag zadelmak wat zijn vader alleen naar 6 weken lukte. Later bouwde Monty zijn eigen trainingsstal “Flag is up Farm” en begon zijn methodes te verfijnen. Het duurde echter heel lang totdat de inmiddels al oudere man de kans kreeg om echt te laten zien wat hij kon. Hiervoor moest de koningin van Engeland persoonlijk haar inbreng geven.

Sindsdien is Monty Roberts echter in de hele wereld bekend. Hij heeft meer dan 5000 paarden gestart en heeft over de hele wereld probleem-paarden behandelt. Zijn leven was en is helemaal toegeweid aan paarden van begin af aan en de paardentaal, die hij Equus heeft gedoopt, wordt al in vele maneges en trainingsstallen toegepasst. Het boek is een succesverhaal van een man die zich altijd op dat concentreerde wat hij wilde en ondanks vele tegenslagen ook bereikte: Als mens een paard kunnen begrijpen en met hem op een waardige manier omgaan.


“De man die naar Paarden luistert” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.