Seriemoordenaar of meesterfantast – Hannes Rastam

Titel: Seriemoordenaar of meesterfantast? Een waargebeurde thriller
Auteur: Hannes Rastam
Uitgeverij: Meulenhoff
ISBN: 978 90 290 8915 9

Sture Bergwall, ook bekend als Thomas Quick is de grootste seriemoordenaar die Zweden ooit gekend heeft. Hij heeft drieëndertig moorden bekend, wat heeft geleid tot acht veroordelingen. Zijn moorden zouden een gevolg zijn van zijn psychiatrische stoornissen, waaronder schizofrenie en sadistische pedofilie.

Er is echter één klein detail: hij heeft geen enkele van die moorden gepleegd!
Journalist Hannes Rastam besluit ruim 11 jaar na de laatste veroordeling de zaak te onderzoeken en hij stuit op de ene na de andere onregelmatigheid in het onderzoek. Onregelmatigheden waarbij de rechterlijke dwalingen die we in Nederland kennen volledig in het niet vallen.

En dan gaat het niet alleen om oogkleppen (alleen zoeken in een richting) of hier en daar een seggestieve vraag. Nee, het lijkt verder te gaan: een politieman en een aanklager wier carrière vast zit lijken hun verdachte, die volledig ontoerekeningsvatbaar en wilsonbekwaam is, te kunnen gebruiken om hun CV op te poetsen. Dat is overigens op geen enkel moment iets wat Rastam beweert, maar het beeld dwingt zich in ieder geval bij mij onontkoombaar op. Ook de psychiaters, die in hun seriemoordenaar het bewijs zien voor hun theorieën komen er niet goed af, met alle valse herinneringen die ze weten op te roepen (voor meer over valse herinneringen, kijk eens naar deze TedTalk)

“Seriemoordenaar of meesterfantast” is een non-fictie, dat leest als een Grisham. Onthutsend, ontluisterend en beangstigend. Het is “One flew over the cuckoo’s nest” dat tot leven is gekomen, maar dan vele malen erger!

Waardering: 8/10


Lees “Seriemoordenaar of meesterfantast” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.