Lucia de B. Levenslang en TBS – Lucia de Berk

Titel: Lucia de B. Levenslang en TBS
Auteur: Lucia de Berk
Uitgeverij: Arbeiderspers
ISBN: 9789029572620

De verpleegster Lucia de Berk werd op slag wereldberoemd in Nederland toen het ziekenhuis waarvoor ze werkte aangifte deed van meervoudige moord. “Zuster Dood” werd snel gearresteerd en vervolgens berecht, waarbij bewijs eigenlijk ontbrak. Maar: er was een kansberekening uitgevoerd waaruit naar voren zou komen dat de kans dat ze bij alle sterfgevallen dienst had 1 op 342 miljoen was (door de Telegraaf “Lichtelijk overdreven” als 1 op 6 miljard).

Lucia de B. (zoals ze in de pers genoemd werd) werd voor vijf moorden en twee pogingen tot moord veroordeeld: Levenslang, met TBS.

Deze veroordeling was in 2003.

Toch waren er nog een paar mensen die deze uitspraak onterecht vonden, waarna de zaak werd voorgelegd aan de commissie Buruma (die eerdere zaken als de Schiedammer Parkmoord nogmaals onderzochten). In 2010 oordeelde de rechter dat er geen bewijs was dat ook maar één van de patienten een niet-natuurlijke dood was gestorven. Lucia de Berk werd vrijgesproken.
Vandaag, Bevrijdingsdag, een recensie van dit boek.

Hoe ervaart een onschuldig iemand het als ze plotseling de volle aandacht van justitie en de pers over zich heen krijgt? Het antwoord daarop lees je in het boek dat De Berk over haar martelgang schreef. En een martelgang was het. Vooral het begin van het boek is uiterst indrukwekkend. Ze doet hierin verslag van de diverse verhoren waaraan ze onderworpen werd. Als lezer werd ik al doodmoe van die verhoren: steeds opnieuw dezelfde vraag. Steeds opnieuw pogingen tot manipulatie. Steeds opnieuw hetzelfde gezeur.

En dan krijg je als lezer slechts een fractie van de verhoorverslagen te lezen, die in totaal ettelijke honderden pagina’s omvatten. Ik werd er al gek van oom het te lezen, dus je kunt je slechts een voorstelling van de ervaring proberen te maken. De machteloosheid en de wanhoop zijn voelbaar. De manieren waarop Justitie, heel subtiel, druk uitoefende op De Berk zijn ongelofelijk. Dit boek doet je twijfelen aan het Nederlands Justitieel apparaat. Goddank hebben we tegenwoordig een commissie om dergelijke zaken opnieuw te onderzoeken.

Als ze dan onschuldig veroordeeld is, wordt ze in een andere gevangenis geplaatst. Ze vertelt over de procedures en de regeltjes. Regeltjes die af en toe enorm vreemd in elkaar zitten. Maar ook vertelt ze over de steun die ze van andere gevangenen kreeg. Steun zonder welke ze aan de hele kwestie onderdoor zou zijn gegaan. Nee, als er een gerechtelijke dwaling plaatsvind, dan ben je als slachtoffer nog lang niet jarig.

“Levenslang en TBS” is een boek dat bij elke rechter, advocaat, Officier van Justitie en andere jurist op het bureau zou moeten liggen. Puur om ze er blijvend aan te herinneren hoeveel impact hun werk op een mensenleven heeft. En om hen aan te moedigen om vooral zo zorgvuldig mogelijk te werk te blijven gaan en hun eigen aannames te blijven toetsen.


Lees “Lucia de B – Levenslang en TBS” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.