Kroniek van een executie – David R. Dow

Titel: Kroniek van een Executie
Auteur: David Dow
Uitgeverij: Meulenhoff
ISBN: 978 90 290 8638 7

David R. Dow is professor aan de rechtenfaculteit van de universiteit in Houston. Hij is gespecialiseerd in het (juridisch) bijstaan van terdoodveroordeelden. Hij doet dit werk al sinds 1989 en heeft sindsdien meer dan 100 terdoodveroordeelden vertegenwoordigd.

In “Kroniek van een Executie” vertelt Dow, voorzover mogelijk binnen de grenzen van zijn beroepsgeheim, over het werk dat een advocaat op Death Row uitvoert. Hiertoe heeft hij een aantal zaken uit zijn carrière zodanig aangepast (namen, chronologie, locaties) dat daarmee de identiteit van de client niet meer te herleiden zijn. Vervolgens vertelt hij het als een logisch lopend verhaal. Een verhaal waarin ook zijn liefde voor vrouw Katya en zoon Lincoln een duidelijke rol spelen. Juist door het contrast van zijn “werkkring” en thuissituatie wordt het verhaal des te indrukwekkender.

Want hoe kun je het ene moment een man spreken en hem beloven dat je al het mogelijke voor hem doet -terwijl je weet dat de kans op succes minimaal is- en vervolgens alles van je af zetten om leuk met je zoontje te spelen? Dow lijkt het geleerd te hebben en hij vertelt er openhartig over hoe hij zijn verstand probeert te bewaren. Vaak lukt het hem vooral doordat hij weet dat de man die hij vertegenwoordigt schuldig is. Maar zo af en toe komt hij iemand tegen van wiens onschuld hij overtuigd is. Zoals Quaker.

En in dat soort gevallen rent hij -in de race om leven en dood- toch net een stukje harder. Een race waarbij je steeds meer begint te hopen op zo een typisch Amerikaans Happy End.

Bijzonder om te lezen is ook dat Dow de terdoodveroordeelde mannen respecteert en hij hen als mens behandeld en probeert te zien. Ze mogen dan soms de meest gruwelijke dingen gedaan hebben, maar Dow probeert begrip op te brengen. Tot op zekere hoogte, althans, want sommige misdadigers WIL hij niet begrijpen, omdat hij bang is dat dit hem dan ook zal veranderen.

Maar “Kroniek van een Executie” is vooral een aanklacht. Een aanklacht tegen de inefficiëntie van het rechterlijk apparaat, de desinteresse van sommige betrokken partijen en de doodstraf in het algemeen. Hij betoogt dat de doodstraf alleen mogelijk is doordat iedereen zich achter de ander kan verschuilen. De rechter “moet wel” want de jury heeft besloten. De individuele juryleden voelen zich niet aansprakelijk, want de anderen hebben toch al een meerderheid.

Enzovoort.

De uitgever haalt op de achterflap (met enige trots) John Grisham aan: “Iedereen die voor de doodstraf is zou dit boek moeten lezen”. Ik sluit me graag bij hem aan.


Lees “Kroniek van een Executie” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.