Holleeders Onderwereld – Wim van de Pol

Titel: Holleeders Onderwereld, onthullingen uit de politiedossiers
Auteur: Wim van de Pol
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1684 3

Wij, gezagsgetrouwe burgers, blijven natuurlijk vér van alles wat naar onwettigheid riekt, dus ook van Willem Holleeder. En toch willen we er alles van weten. “Judas”, waarin Astrid Holleeder een boekje opendoet over het leven met haar criminele broer Willem Holleeder verkoopt (ondanks de hoge prijs) als een tierelier. Ik vermoed dat ook “Holleeders Onderwereld” van Wim van de Pol het goed gaat doen. Holleeder werd bekend als een van de Heineken-ontvoerders en later als een van de kopstukken van de criminele scene in Amsterdam.

Politiedossiers Holleeder

Wim van de Pol heeft een mooi track record in de journalistiek. In recentere jaren heeft hij zich vooral gericht op de misdaadverslaggeving. Dit cv heeft hem vast geholpen toegang te krijgen tot de politiedossiers van de strafzaak tegen Holleeder. Duizenden ordners vol met geregistreerde feiten.

Pol reconstrueert hiermee de ontwikkelingen in de Amsterdamse onderwereld, vanaf de jaren ’90 tot nu. Citaten uit de politiedossiers en processen verbaal worden afgewisseld met duiding en toelichting door de auteur. Sam Klepper, John Mieremet en veel andere namen die we kennen van het NOS Journaal komen voorbij. Logisch, want Holleeder bewoog zich in hun wereldje en staat nu terecht voor zijn (vermeende) aandeel in de liquidatiegolf die Amsterdam overspoelde: “Zonder een oordeel te geven over schuld of onschuld van Holleeder, laat het boek zien dat er zeer sterke aanwijzingen zijn dat achter sommige moorden anderen dan Willem Holleeder hebben gezeten.” (Achterflap).

Feiten over Holleeder?

Ik had in het begin lichte twijfels bij dit boek. Ik bedoel, een boek gebaseerd op processen verbaal? Dat moet toch wel droge kost worden. Maar Wim van de Pol is erin geslaagd om de droge kost en ambtelijk-juridische taal uit politiedossiers om te schrijven naar een boek dat leest als een tierelier. Goed, er zijn betere misdaadthrillers geschreven, maar die zijn helemaal verzonnen. Dit boek, dit gaat over de rauwe werkelijkheid. Althans…voor zover we die kunnen overzien.

Maar hoe betrouwbaar is de informatie in dit boek? Ik twijfel. Vooral omdat de advocaat van Willem Holleeder in het voorwoord vertelt dat dit boek een zuivere en objectieve weergave van de feiten is. Ik zou zeggen, als een van de partijen in een van de grootste rechtszaken van onze tijd (OM of verdediging) enthousiast is over dit boek, dan is het niet in balans. Maar gelukkig ben ik niet de rechter die daarover moet oordelen.

Ik ben gewoon een eenvoudige burger, die met dit boek een fascinerende blik heeft gekregen op een wereld waar ik verre van wil blijven.

Waardering: 7,5/10


Lees “Holleeders Onderwereld” zelf!

Koop bij bol.com

Over JP

Heel eerlijk? Ik hou helemaal niet van lezen. Ik snap er niets van dat mensen in hun vrije tijd wegkruipen in een hoekje met een boek op schoot. Ik heb mijn vrije tijd hard nodig om naast mijn werk als manager in een zorginstelling een sociaal leven in stand te houden. Maar ik hou er wél van om de wereld een stuk beter te begrijpen. En non-fictie boeken zijn daarvoor, zelfs in tijden van internet, een machtig instrument. Het schrijven van recensies helpt mij mijn aandacht te focussen en om de boeken die ik lees volledig te begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.