Het Engelengezicht – Andreas Ulrich

Titel: Het Engelengezicht
Auteur: Andreas Ulrich
Uitgeverij:
Nieuw Amsterdam
ISBN:
978 90 468 0543 5
Taal: Nederlands (vertaald uit het Duits)

In 1999 schreef Andreas Ulrich een artikel over de Italiaanse maffia, de ‘Ndrangetha. Dit artikel werd gelezen door Giorio Basile, een zeer invloedrijke persoon in de mafia uit zijn regio, die na zijn arrestatie besloot Kroongetuige te worden. Giorio Basile sprak vele uren met Andreas Ulrich, over zijn eigen geschiedenis in de locale mafia.

Het boek beschrijft de “carrière” die Basile doorloopt op feitelijke toon. De loopbaan is echter dermate fascinerend dat “Het Engelengezicht” spannender is dan vele thrillers van topauteurs.

We volgen Basile door zijn jeugd. Vernemen hoe hij in aanraking kwam met een locale “boss”, zien hoe zijn jeugd verziekt wordt door geweld en overspel en volgen hem wanneer hij zijn eerste stapjes op het pad van de “mannen van eer” zet. Uitgebreid wordt beschreven hoe hij een legale onderneming opzette die als dekmantel diende voor allerlei louche handeltjes, voornamelijk met drugs.

Basile bouwt zijn invloed uit, wordt steeds machtiger en belangrijker. Op zeker moment wordt hij door de mafiosi zelfs gevraagd om de leiding op zich te nemen. Hij is echter nooit “gedoopt” en zit andere praktische bezwaren: met zekere regelmaat wordt de topman namelijk omgelegd. Basile blijft op de achtergrond.

Bende-oorlogen en toenemende druk van justitie maken het echter steeds moeilijker voor de mafia. Hierdoor gaat het met de organisatie weer bergaf.

Andreas Ulrich heeft met Engelengezicht een enorm boeiend verslag gemaakt van de opkomst en ondergang van een genadeloze mafiakiller. Iemand die zonder krimp zijn beste vriend om zou leggen, maar tegelijkertijd medelijden heeft met gemartelde dieren. Immers, mensen breken regels en verdienen straf, maar dieren weten niet beter.

Dit boek is een absolute aanrader voor iedereen die houdt van spannende verhalen, krimi’s of mafia-films, maar ook voor de geïnteresseerde leek die interesse heeft in de werking van de mafia is “Het Engelengezicht” verplicht leesvoer.


“Het Engelengezicht” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.