Delict: Moord – Bert Voskuil

Titel: Delict: Moord, de dader spreekt
Auteur: Bert Voskuil
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 97890 89 75 120 1

Met, helaas, enige regelmaat vertelt het journaal ons over moordzaken. Een man die zijn vriendin om brengt, eliminaties in het criminele circuit, bloedwraak, een vrouw doodt haar eigen kind én dat van een vriendin. Voor iedereen die zich bij dat soort berichten afvraagt wat er zich in hemelsnaam in het hoofd van de dader afspeelt is “Delict: Moord, de dader spreekt” van Bert Voskuil een absolute aanrader.

In het boek zijn de interviews die Voskuil eerder deed voor het blad “Nieuwe Revu” met diverse (ex-)gevangenen. Soms bij hen thuis, soms in een TBS-kliniek, soms in de gevangenis. Voskuil spreekt met de vrouw die haar kind doodde uit liefde, om het te behoeden voor een ongelukkig leven. Hij spreekt met huurmoordenaars, die zonder met de ogen te knipperen een trekker overhalen. Hij spreekt met Klaas Bruinsma, een bekende crimineel die slechts eenmaal een interview afgaf. Maar hij spreekt ook met doorsnee-burgers, die om wat voor reden dan ook een ander om het leven brengen.

Het is bijzonder om deze verhalen te lezen. Te zien wat iemand ertoe drijft, als hij of zij het tenminste zelf helemaal begrijpt. Sommigen hebben spijt, anderen – vooral in het criminele circuit – rationaliseren hun daden als het “werk van een soldaat”. Voor sommige daders voel je een soort afkeer, met anderen -toch- een vorm van medelijden.

Voskuil laat de daders hun verhaal vertellen en durft door te vragen. Zijn kritische opstelling moet voortkomen uit moed, of domheid. Anders kan ik niet verklaren dat hij bekende topcriminelen, waarvan sommige maar een telefoontje vanuit de cel hoeven te plegen om hem te laten omleggen, durft te wijzen op soms tegenstrijdige beweringen.

“Delict: Moord” is wat mij betreft, ik zei het al eerder, een echte aanrader.


Lees “Delict: Moord” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.