Deals met Justitie – Marian Husken

Titel: Deals met justitie
Auteur: Marian Husken
Uitgever: Forum
ISBN: 978 90 492 0121 0

Marian Husken, journaliste bij Vrij Nederland, staat bekend als een van de belangrijkste schrijvers als het aankomt op politie, terrorisme, strafrecht en Nederlandse criminelen. Deze reputatie heeft ze vergaard door te schrijven voor het eerder genoemde Vrij Nederland, maar ook door boeken zoals “De Criminele carriere van Mink K.” en “Charles Z.”

In 2003, toen er allerlei processen tegen topcriminelen liepen, verscheen haar boek “Deals met Justitie”, waarin ze vooral inging op de bevindingen van de IRT-enquetecommissie (Van Traa), waarin het parlement probeerde te achterhalen welke trucjes justitie nu eigenlijk gebruikte om boeven te pakken.

Inmiddels zijn we zes jaar verder. Zes jaar waarin Husken niet stil heeft gezeten, want onlangs is een nieuwe -uitgebreide- uitgave van het boek uitgekomen. Hierin schrijft ze ruim 400 pagina’s vol met verhalen waar mening scenarioschrijver uit de filmindustrie nog een puntje aan zou kunnen zuigen.Â

Ze analyseert niet alleen infiltratie-operaties en uitlokking (die sinds “Van Traa” niet meer mogen), maar besteedt ook enorm veel aandacht aan informanten, veelal criminelen die in ruil voor bijvoorbeeld een lagere strafeis een boekje opendoen over hun partners in crime. Ze hoort hierbij, zoals een goed journalist betaamd, beide partijen, maar durft zelf ook stelling in te nemen.

Het beeld dat naar voren komt is schokkend. Niet alleen de getuigenissen die worden afgelegd, maar ook (en vooral) de manier waarop justitie met mensen omgaat. Mensen, die door openhartig te getuigen enorme risico’s lopen. Mensen, die veelal een deal wordt voorgehouden, die vervolgens formeel nooit bestaan zou hebben. Denk aan de blunder, waarbij een “vertrouwelijke getuigenis” “per ongeluk” werd uitgezonden via de intercom. Heel toevallig stond die aan in een ruimte waar de pers zat te wachten. En zo komt ze met meer voorbeelden die mij ervan overtuigd hebben om, mocht ik ooit topcrimineel worden, absoluut nooit een deal met justitie te sluiten. Wat dat betreft had de titel van dit boek net zo goed “Genaaid door Justitie” kunnen heten.

Dit boek bevat alle ingrediënten van een goede politiethriller: intimidatie, bedreiging, geweld, moord en spanning. Het enige verschil met een thriller is dat deze voorvallen waar gebeurd zijn.

Een absoluut schokkende eye-opener.


Lees “Deals met Justitie” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.