De zaak van de gestolen banaan – Bart Middelburg

Titel: De zaak van de gestolen banaan
Auteur: Bart Middelburg
Uitgeverij: De Kring
ISBN: 978 94 915 6776 6

“Er worden hier iederen middag een twaalf of zestien voortreffelijke een-acters opgevoerd, ontleend aan het dagelijksche leven, en van de principale acteurs krijgt men een fraai stuk voorgeschiedenis te hooren” (p. 10).

Het gaat hier niet om een schouwburg of theatergezelschap. Nee, deze lovende recensie betreft een zittingsdag van de politierechter.

Bert Middelburg bezocht voor Het Parool drie jaar lang elke week een zitting van de Amsterdamse politierechter. De politierechter behandelt kleinere delicten, waarop maximaal een jaar celstraf staat. De delicten zijn misschien klein, maar de variatie is groot.

Dat blijkt wel uit de 100 rechtzaken die in “De zaak van de gestolen banaan” aan de orde komen. Middelburg beschrijft de cases relatief neutraal, wat best een grote prestatie is, doordat sommige zaken gewoon schreeuwen om een interpretatie of mening. Gegarandeerd dat sommige van de cases in een kroeg tot discussie zouden kunnen leiden. Dat zou nog niet eens zo een slechte zaak zijn, trouwens. Door de neutraliteit van Middelburg krijgen we vooral de kleur van de zaak zelf te zien. Soms zijn de zaken schrijnend, soms verrassend. Soms is de uitspraak voor de hand liggend, soms komt de rechter met een wat verrassende overweging.

Maar wat al deze beschrijvingen met elkaar gemeen hebben is dat ze voor iedereen goed te volgen zijn, soms herkenbaar, en dat Middelburg ons met zijn columns helpt om het Nederlands strafrecht wat beter te begrijpen.

Door het bundelen van de Parool-columns heeft uitgeverij De Kring ons een dienst bewezen. De zaken zijn grappig, interessant en altijd leerzaam.

Waardering: 7/10

 


Lees “De zaak van de gestolen banaan” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.