De machtigste maffiabaas – Clare Longrigg

Titel: De machtigste maffiabaas
Auteur: Claire Longrigg
Uitgeverij:
Meulenhoff
ISBN:
978 90 290 8597 7

In “De machtigste maffiabaas, Capo di capi Bernardo Provenzano” reconstrueert Claire Longrigg het leven van Bernardo Provenzano, een maffiabaas zoals we die kennen uit de betere films. We zien hoe Provenzano als jonge crimineel de omgeving onveilig maakt en zich, samen met vriend Riini, een plaatsje naast de toenmalige maffiabaas verwerft. Een plaats waar Provenzano al snel zijn intelligentie gebruikt om zijn eigen positie en de positie van de Cosa Nostra te versterken. Zijn vriend Riini is meer van de harde lijn, de actie en het geweld. Samen zijn ze een sterk team. Maar als Riini een complete oorlog tegen de Staat initieert, begint deze vriendschap barstjes te tonen om vervolgens uiteen te vallen, waarna Provenzano zelf de Capo de tutti Capi wordt.

Longrigg vertelt over het kat-en-muis spel tussen Provenzano en de mensen van justitie, die in eerste instantie zelfs geen idee hebben op wie ze jagen. Ze hoort betrokkenen over de stijl van Provenzano. Een stijl waar menig zakenman jaloers op kan zijn, want Provenzano runt zijn organisatie met een mix van respect, ontzag, goede daden (en de daaruit vloeiende loyaliteit) en hier en daar een weloverwogen moord. Oké, dat laatste is voor de zakenwereld minder geschikt, maar toch merk je als lezer dat je ontzag begint te krijgen voor de schijnbaar moeiteloze wijze waarop Provenzano zijn mensen aan zich weet te binden en ondertussen de Cosa Nostra van de ondergang weet te redden.

“De machtigste maffiabaas” is non-fictie en geeft een briljant inkijkje in de wereld van de georganiseerde misdaad. Maar het is geen droog verhaal. Sterker nog, fans van films als “The Godfather” kunnen met dit boek hun hart ophalen. Want wat blijkt: de werkelijkheid is soms zelfs nog onwaarschijnlijker dan de films die op deze werkelijkheid zijn gebaseerd.

Uitermate interessant leesvoer!


Lees “De machtigste maffiabaas, Capo di capi Bernardo Provenzano” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.