Wip – Mary Roach

Titel: Wip
Auteur: Mary Roach
Uitgeverij: Maven Publishing
ISBN: 978 94 9057 417 8

De lasten en de lusten van seks voor de onderzoeker. “Wip –  de merkwaardige relatie tussen seks & wetenschap” laat je inzien dat je sterk in je schoenen moet staan en niet vies moet zijn van participatief onderzoek wanneer je je op het terrein van seksonderzoek bevindt.

Ook als schrijver ontsnapt Mary Roach er niet aan zichzelf op te werpen als proefpersoon. Arme echtgenoot Ed wordt verleid tot een reisje naar London, waar hij zichzelf toch erg bloot bij dient te geven. Heeft de wetenschap net je hele mannelijkheid bestudeerd, beschrijft je vrouw ook nog eens de mogelijke oplossingen wanneer je te maken krijgt met een gevalletje ED.  Hierbij vertelt ze dan ook nog doodleuk dat ze toch even aan de piemel van een andere man voelt, alleen maar om zich te vergewissen dat hij echt aanvoelt zoals je dat als vrouw mag verwachten.

Een orgasme krijgen doordat je je tanden poetst. Een genot voor de mondhygiëniste zou je denken.
De fascinatie van de nicht van Napoleon met haar clitoris.
En voor de mannen met een sterke maag en niet bang voor een trap in de ballen; penisringen met punten, gestripte penissen en onderzoek met een roerstaaf in je plasbuis.
Mary Roach schuwt het allemaal niet en reist de wereld over op zoek naar fascinerende onderzoekers met een nog fascinerend onderzoeksgebied: seks.  Met een flinke portie humor naait ze een overzichtelijk patroon van de relatie tussen seks en wetenschap.

Direct aangetrokken door de titel en de opmerkingen op de achterflap over het implementeren van een derde bal bij dementerende mannen, moeten de heren van Mavin een meewarige blik hebben geworpen op mijn (mannelijke) collega, wetende dat ze me het boek ter recensie zouden aanbieden.

Zoals gewoonlijk vroeg mijn vriend me een stukje voor te lezen, ondanks de waarschuwing die ik hem eerder had gegeven. Slechts na een korte alinea gaf hij er de brui aan. Zoals ik al zei, mannen die zich wagen aan “Wip” moeten genoeg zelfvertrouwen hebben en niet te invoelend zijn met seksegenoten die beschreven worden in het boek, of ze nu onderzoeker zijn, in vroegere tijden wel eens masturbeerden of juist niet konden of kunnen voldoen aan echtelijke verplichtingen. Voor degenen die dapper genoeg zijn in elk geval een stuk te lezen, adviseer ik met het laatste hoofdstuk te beginnen; voor de homoseksuelen een opsteker van iets wat ze waarschijnlijk al lang weten: zij hebben betere seks,  voor de heteroseksuelen een lering hoe je de seks kan verbeteren (niet alleen de mannen, ook de vrouwen).

“Wip” is doorspekt met voetnoten. Neem ze mee, juist hierin is de humor van Roach duidelijk merkbaar. Hoe ver haar humor gaat? Roach draagt haar boek op aan Woody. Ik blijf me afvragen of Woody toevallig in de broek van Ed woont.

Waardering: 8/10


Lees “Wip” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *