Verlichting in de liefde – Paul Smit

Titel: Verlichting in de liefde
Auteur: Paul Smit
Uitgever: Samsara Books
ISBN: 978 94 914 1123 6

Paul Smit gelooft in non-dualiteit. En als je “Verlichting in de liefde” hebt gelezen, dan zul je begrijpen waarom. En er misschien zelf ook in geloven.

In “Verlichting in de liefde” bekijkt Paul Smit het mooiste wat er is, de liefde, vanuit het non-dualistisch perspectief. Daarmee verlaat je het pad van verwachtingen, angsten en projecties om af te slaan naar bevrijding en onvoorwaardelijke liefde. En dat zonder zweverig te worden. Af en toe komt Smit humoristisch uit de hoek, bijvoorbeeld bij het beschrijven van iemand die aan het Ontwaken is, en onterecht denkt de bestemming al gevonden te hebben: “Tijdens het ontwaken sputtert het IK-je nog lekker wat na en zo grijpt het vaak de kans om zichzelf te verbijzonderen middels non-dualiteit. Het IK-je is zo vol van zichzelf omdat het iets doorzien heeft wat andere mensen nog niet weten (…) En omdat je het doorzien hebt, geef je jezelf een speciale Indiase naam. Ik ben vanaf nu dan ook Sri Paulos Gurus. Mensen kopen dan een mooi wit goeroe-achtig kostuum of een artistieke paarse jurk en nemen een gezichtsuitdrukking aan waar vrede en liefde vanaf straalt met zo’n heerlijk gemaakte zachte glimlach en zwoele stem.”(p.153). Ja. Smit weet heel goed wat het is wat velen afstoot van het spirituele pad.

Het boek is opgedeeld in vier hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk verkent Smit “de liefde”. Wat is liefde? Waarom kiezen we de partner die we kiezen? Wat is trouw? Welk effect hebben hormonen op de liefde die we ervaren. Smit bouwt hierbij sterk voort op de dingen die we allemaal als “feit” kennen (bijvoorbeeld van de biologieles), maar legt daarbij ook vast de fundering voor zijn betoog in het tweede hoofdstuk.

Dat tweede hoofdstuk gaat over non-dualiteit. Paul Smit betoogt dat we sinds Einstein weten dat alles energie is. En als alles energie is, dan is ook alles één. Hierbij schroomt hij er niet om allerlei basale aannames van waaruit we leven onderuit te schoppen. Vaak gaan mensen dan in verzet, maar Smit brengt het dermate gedoseerd en logisch, dat je er niet aan ontkomt om op zijn minst te twijfelen, je af te vragen of hij een punt heeft.

Maar..als alles één is, wat is dan de liefde? Ben ik (die volgens Smit niet als zodanig bestaat) nu één met mijn partner, of juist een afgesplitste eenheid die de ander liefheeft? “Maar wat doen we dan fout? Helemaal niets! Alles is precies zoals het moet izjn. Waar in dit boek naar verwezen wordt is dat al die wolkjes, al die aannames en angsten, alleen maar plaatsvinden in je hoofd. Nergens anders. Het zijn allemaal gedachten die we zijn gaan geloven en voor waarheid aannemen. Het allereerste wolkje, de IK-gedachte, is al niet waar!”(p.129)

En omdat alles één is, en de IK eigenlijk niet bestaat, zijn we allemaal onderdeel van één groter bewustzijn. Dit betekent dat we de dingen die we doen, nooit anders hadden kunnen doen. Smit behoort tot de school die gelooft dat de Vrije Wil niet bestaat (een stroming die binnen de neurowetenschappen lijkt te groeien). Dus die partner die je heeft gekwetst, die vriendin die vreemd is gegaan, die liefde die je voelt… het had nooit anders kunnen zijn en is dus niet inherent goed of slecht. Het “IS”. Meer niet. Al heeft elke actie een reactie. Dus als je iets doet wat de ander kwetst, kan de ander niet anders dan op een bepaalde manier reageren.

“Als jaloezie verschijnt, verschijnt jaloezie. Als trouwen verschijnt, verschijnt trouwen. Als verdriet verschijnt, verschijnt verdriet. Als je bevestiging zoekt, zoek je bevestiging. Als er ontwaken plaatsvindt, vindt er ontwaken plats. …) Het een is niet beter dan het ander, er is niet iemand die het doet en hoe de dingen ook zijn, alles is precies zoals het is. (p.177).

Dat klinkt lastig, maar als je “Verlichting in de Liefde” leest, snap je dat Smit een punt heeft. En met dit punt belanden we in hoofdstuk vier, dat gaat over “Ontwaken”. Ontwaken voor het inzicht dat alles is zoals het is en niet anders had kunnen zijn. Hierdoor kun je je verwachtingen loslaten. En hierdoor kun je vrij liefhebben. Los van eisen, verwachtingen en de teleurstelling wanneer de ander niet precies doet wat je had gewild. Zoals ik van de week al ergens hoorde: “Ga voor je verlangen, maar hecht niet teveel aan het resultaat”.

Een aanlokkelijk vooruitzicht, waardoor ik niet kan wachten tot ik ontwaak. Hoewel… zolang je niet Verlicht bent, streef je naar Verlichting. Maar als je echt Verlicht bent, dan maakt het je ook niet meer uit óf je Verlicht bent. Je bent dan gewoon. Anderen zullen dan ook niet zien of je de Verlichting hebt gevonden. De enige die het merkt, ben je zelf. Of niet?

“Verlichting in de Liefde” heeft een duidelijke boodschap. Maar als je denkt dat je na lezing van dit boek meteen klaar bent voor échte en onvoorwaardelijke liefde, dan valt het tegen. Dit boek is slecht het zaadje dat Smit in de grond heeft gestopt. Het is nu aan jou om die grond te bemesten en te irrigeren.

Waardering: 8/10


Lees “Verlichting in de Liefde” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.