Vergeet de meisjes – Alma Mathijsen

Titel: Vergeet de meisjes
Auteur: Alma Mathijsen
Uitgever: De Bezige Bij
ISBN: 9 7890 2349 9404

 In “Vergeet de meisjes” krijgt de  Amerikaanse journalist Fields van zijn hoofdredacteur opdracht om naar Nederland te reizen. Daar moet hij,ter gelegenheid van het 20-jarige jubileum van het boek Antidote, de schrijfster Iris Kouwenaar te interviewen. Alleen lukt het hem niet om Iris te pakken te krijgen, wel haar contactpersoon Kay die Iris voor iedereen afschermt.

Uiteindelijk grijpt hij zijn kans om in het huis van Iris en Kay in Voorhorst binnen te komen, wanneer er een boom op het balkon valt. Hij verbergt zich in een kast en hoort en ziet hoe het leven van Iris en Kay zich afspeelt.

“Iris en Kay leefden van elkaar, ik denk aan bloedzuigers”. “Ze sterkten elkaar aan en tegelijkertijd zwakten ze elkaar af, om als ultiem doel in elkaar op te gaan”. (p.146)
Iris creëert een imaginaire wereld voor Kay, door haar verhalen te vertellen, waarin vrouwen belangrijk zijn.  

Iris maakt een gevoel van opstandigheid bij Fields los en na een paar spannende onwaarschijnlijke gebeurtenissen, weet Fields Iris uit haar beklemmende situatie los te weken. Deze twee vrouwen kunnen niet zonder elkaar. En hoewel hun relatie niet echt duidelijk wordt, is hun afhankelijkheid van elkaar dat wel.

Het verhaal is beeldend geschreven en heeft me geregeld tot nadenken aangezet. Af en toe was het verwarrend, maar het heeft me persoonlijk niet echt kunnen raken. Wie Fields eigenlijk is, is niet uit de verf gekomen, net als zijn interview. Wel zijn rol inzake Iris. “Vergeet de meisjes”  was boeiend tot het einde toe.  Vriendschap, loyaliteit, opoffering, egoïsme en tradities doorbreken zijn o.a. thema’s in “Vergeet de meisjes”. De grenzen tussen liefde en obsessie en zelfopoffering en egoïsme worden gedeeltelijk duidelijk.

Waardering 7/10


Lees “Vergeet de meisjes” zelf!

Koop bij bol.com

Over Joke Z

Ik lees graag thrillers, romans, informatief, historische romans, ya, non-fictie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *