Tantra, het geheim van de liefde

Titel: Tantra, het geheim van de liefde
Auteur: Jan den Boer & Caroline van Wijngaarden
Uitgever: De Driehoek
ISBN: 978 90 603 0767 0

Over het begrip “Tantra” bestaan nogal wat misverstanden. Voor de meeste mensen (ik ook) heeft het iets met seksualiteit te maken. Tantra, dat zijn allemaal van die ondeugende oefeningen, die je naakt moet uitvoeren, of misschien een massagevorm. Dat is het beeld. Als ze al een idee bij het woord hebben, tenminste. Jan den Boer en Caroline Wijngaarden zijn bekende tantra-docenten, die met dit boek het beeld willen rechtzetten.

Tantra voor persoonlijke groei

Volgens de achterflap onthult dit boek het geheim van tantrische liefde. Het belooft ons te helpen om verwijten, strijd en eenzaamheid achter ons te laten. In ruwweg 200 pagina’s nemen de auteurs ons mee in hun tantrische denken. Centraal thema daarin is dat er geen onderscheid bestaat. Wanneer we het idee van zin/geen zin, zijn/niet-zijn loslaten, zouden we al heel ver zijn. En waar veel religies vinden dat we verlangens moeten onderdrukken (Katholieke kerk) of er afstand van moeten nemen en het loslaten (sommige vormen van boedhisme) ziet de Tantra het verlangen als een interessant object om op te mediteren.

De truc is om van het verlangen te genieten, terwijl je de begeerte niet uitoefent. Voor mij was dit nogal een lastig concept, want “begeerte” is toch gewoon een ander woord voor “verlangen“? Het duurde even voordat het kwartje bij mij viel. En ze hadden het toch al een paar keer uitgelegd: verlangen naar iets is ok, maar als je er naar “grijpt“, zit je in de begeerte en ontdek je dat het geluk niet te vinden is in het vervullen van je begeerte.

Ruime ervaring

Den Boer en Van Wijngaarden gaan al een tijdje mee in het Tantra-wereldje. Ze hebben een centrum in Rotterdam en geven regelmatig cursussen (jaartrainingen). Volgens hen hebben ze de hele inhoud van een jaartraining in dit boek opgenomen. Theorie en oefeningen wisselen elkaar af. Soms is het taalgebruik wat lastig. Zo heb ik de term “sublimeren” moeten googlen en vervolgens van de scheikundige uitleg moeten afleiden wat ze (zouden kunnen) bedoelen. Maar de grootste moeite heb ik toch wel met het begrijpen van de inhoud.

Zelfs als ze het in Jip-en-Janneke-taal presenteren zijn sommige ideeën die ze me voorschotelen op zijn zachtst gezegd nogal ongebruikelijk voor me en soms ook een heel eind uit mijn comfort zone. Ik heb het gevoel dat veel van wat de auteurs me proberen bij te brengen volkomen aan me voorbijgaat. Ook sommige oefeningen vind ik erg moeilijk (soms onmogelijk) om uit te voeren. Ik vraag me dan ook af of het heel zinnig is om dit boek op zichzelf te lezen. Ik stel me voor dat het vooral waardevol is voor mensen die al enige basiskennis bezitten, of als naslagwerk bij mensen die een cursus volgen.

“Tantra, het geheim van de liefde” slaagt er in ieder geval wél in mijn beeld van wat tantra is te veranderen. Tantra gaat niet over orgies en dergelijke, maar om bewust-zijn. Het gaat over het omgaan met verlangens en het herkennen van emoties. Het gaat over het verdiepen van je relatie. Het gaat over hoe je een beter mens kunt worden. En hoewel ik af en toe niets snapte van wat deze leraren me vertelden, is “een beter mens worden” iets wat me wél enorm aanspreekt. Ze zijn er dus in geslaagd om me nieuwsgierig te maken.

Waardering: 7/10


Lees “Tantra, het geheim van de liefde” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.