Liefde, lust en ellende – Roos Vonk

Titel: Liefde, lust en Ellende
Auteur: Roos Vonk
Uitgever: Maven Publishing
ISBN: 978 94 918 4583 3

Roos Vonk is inmiddels wereldberoemd in Nederland als die hoogleraar sociale psychologie die altijd wel wat zinnigs weet te melden over relaties, liefde, seksualiteit en andere sociale onderwerpen. Ze schrijft op een manier die voor de leek prima te volgen is, en komt dan ook regelmatig in populaire media als Psychologie Magazine. Zo om de zoveel tijd worden haar columns verzameld en in een boekje gegoten. Eenzelfde actie lijkt ook hier uitgevoerd.

“Liefde, lust en Ellende” klinkt als titel lekker, maar is inhoudelijk niet helemaal logisch. Want, zo zit de wereld niet in elkaar. Het begint immers met lust, waarna hopelijk de liefde volgt. En tja…dan komt de ellende. Waarna je het cirkeltje weer opnieuw kunt beginnen. Het is dan ook in deze volgorde dat de hoofdstukken zijn gerangschikt. Alhoewel “hoofdstuk”, met twee (soms drie) pagina’s kun je beter spreken van artikelen dan van hoofdstukken. De omvang is beperkt, waardoor ze prima te behappen zijn en de clou van elk hoofdstukje des te beter blijft hangen.

Vonk voert ons langs eindeloze reeksen onderzoeken en weet daarbij vakkundig te voorkomen dat ze in wetenschappelijke citeerdrift blijft hangen. De onderzoeken waarnaar ze verwijst zijn netjes opgesomt in een bronnenlijst, maar daar zal de gemiddelde lezer lak aan hebben. Het gaat om de conclusie en die wordt ons duidelijk voorgeschoteld. Vonk heeft dingen geleerd en draagt die kennis aan ons over. Zo simpel kan het leven soms zijn. En die lessen, die maken ons leven soms inderdaad simpeler. Maar soms ook niet, want ze wijst ons ook op onze eigen blinde vlekken. Voor sommigen kan dat soms misschien wat confronterend zijn.

Dat confronterende zal vooral voor vrouwen gelden. Want Vonk schrijft overduidelijk gericht op een vrouwelijk publiek, vanuit een vrouwelijk perspectief. Op zich goed, want als ze zou pretenderen de man perfect te begrijpen, zou ze haar geloofwaardigheid een beetje op het spel zetten. Aan de andere kant maakt dat “Liefde, lust en ellende” voor een mannelijk publiek soms wat minder waardevol. Maar, heren, ook voor ons zit er voldoende nieuws tussen de twee kaftjes. Gelukkig wel.

Waardering: 7,5/10


Lees “Liefde, lust en ellende” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.