Houden van dingen die niet perfect zijn – Haemin Sunim

Titel: Houden van dingen die niet perfect zijn, compassie voor jezelf en anderen
Auteur: Haemin Sunim
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 8372 2

“Houden van dingen die niet perfect zijn” is het tweede boek van de Koreaanse boeddhistische monnik Haemin Sunim. Nadat hij in zijn eerdere boek “Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt” stilstond bij het onderwerp “rust” gaat het in dit deel om liefde, compassie en vergeving. Dit alles vanuit het uitgangspunt dat niemand perfect is.

Het boek is opgebouwd in een aantal hoofdstukken waarin steeds één thema centraal staat. Hij werkt hierbij van binnenuit: eerst goed zorgen voor jezelf, dan komt de familie in beeld, gevolgd door empathie, relaties, moed, helen, verlichting en acceptatie.

Elk hoofdstuk begint met een stuk waarin Haemin Sunim vertelt over iets dat hem is overkomen, of een situatie waarin hem door iemand om raad gevraagd werd. Deze stukken zijn op een persoonlijke en herkenbare manier geschreven, waardoor je als lezer extra openstaat voor de boodschap die Sunim over wil brengen.

Maar het grootste stuk per hoofdstuk bestaat uit korte citaten of inspirationals. Sommige daarvan raken natuurlijk meer dan anderen, geheel afhankelijk van je achtergrond. De ene quote komt meteen helder over, de ander heeft wat meer rijpingstijd nodig. En ja, sommige van die quotes doen niets, slaan dood als een biertje in een vuil glas. Maar dat vergeet je al snel, wanneer de volgende voorbij komt.

Haemin Sunim, ik kende hem nog niet. En eerlijk gezegd dacht ik dat we met de Dalai Lama voldoende hebben als het gaat om Boeddhistisch geïnspireerde boeken. Maar Sunim voegt wel degelijk iets toe.

“Ik kwam voor het eerst sinds jaren
een vriend van de middelbare school tegen.
Hij vertelde me dat hij opeens wist wat het doel in zijn leven was
toen hij zijn vrouw en kinderen zag die onder een paraplu
op het treinstation op hem wachtten.
De echt belangrijke dingen zijn zo dichtbij.
En toch lijkt het erop dat we ze af en toe vergeten” (p.84)

Waardering: 8-/10


Lees “Houden van dingen die niet perfect zijn” zelf!

Koop bij bol.com

Over JP

Heel eerlijk? Ik hou helemaal niet van lezen. Ik snap er niets van dat mensen in hun vrije tijd wegkruipen in een hoekje met een boek op schoot. Ik heb mijn vrije tijd hard nodig om naast mijn werk als manager in een zorginstelling een sociaal leven in stand te houden. Maar ik hou er wél van om de wereld een stuk beter te begrijpen. En non-fictie boeken zijn daarvoor, zelfs in tijden van internet, een machtig instrument. Het schrijven van recensies helpt mij mijn aandacht te focussen en om de boeken die ik lees volledig te begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.