Erotische intelligentie – Esther Perel

Titel: Erotische intelligentie
Auteur: Esther Perel
Uitgeverij: Lev.
ISBN: 978 94 005 0467 7

Erotiek en seksualiteit zijn, nog altijd, een enorm beladen onderwerp. Dat was in 2006 al zo, toen een eerdere editie van dit boek uitkwam, en in 2014 is het misschien alleen nog maar sterker zo.

Nog beladener wordt het, wanneer het gaat om seksualiteit in een vaste relatie. Hoeveel stellen constateren niet dat, naar mate de relatie vordert, de passie langzaam wegsijpelt? Met de ondertitel “Een vaste relatie geeft zekerheid, maar hou houd je het spannend?” gaat Esther Perel op zoek naar de balans tussen vertrouwdheid en spanning, nabijheid en onafhankelijkheid, routine en passie.

Perel, Belgische van geboorte, is psycho- en relatietherapeut in New York en geldt als authoriteit op het gebied van seksualiteit in relaties.

Ze betoogt dat de factoren die een relatie bestendig maken (veiligheid, vertrouwdheid, rekening houden met de ander,elkaar door en door kennen) en die welke voor een spannend sexleven zorgen (verrassing, onzekerheid en je laten gaan) op gespannen voet met elkaar staan. De grote uitdaging is dus om beide aspecten met de nodige zorg in leven te houden.

Dit betekent dus: je best doen voor je sexleven. Afstappen van het idee dat seks spontaan moet zijn maar er voor werken. Niet afwachten, maar de omstandigheden creëren. Ze laat zien hoe je de kloof tussen liefde en lust kunt overbruggen en ze beide een plaats in de relatie kan geven.

Perel laat in “Erotische Intelligentie” casuïstiek en theorie afwisselen. Hierdoor maakt ze thema’s bespreekbaar, of het nu gaat om redelijk “ingeburgerde” seks, of de varianten die wat minder veel voorkomen, Perel bespreekt het en analyseert ze, waarbij ze soms met verrassende inzichten uit de hoek komt.

“Erotische Intelligentie” is verrassend makkelijk te lezen en te begrijpen, ondanks het feit dat ze af en toe behoorlijk de diepte in gaat. Daarmee is dit boek zeker de moeite waard.

Waardering: 7,5/10


Lees “Erotische Intelligentie” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.