Echte liefde – Sharon Salzberg

Titel: Echte liefde
Auteur: Sharon Salzberg
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 8369 2

“Romeo en Julia”, “PS: I love you” of voor mijn part de Twilight-serie. De liefde is een veelbesproken, -beschreven en -verfilmd thema. Maar al die verhalen zijn slechts een stereotypering van één bepaald soort liefde: de romantische liefde. Maar is dat échte liefde?

Sharon Salzberg geeft in haar boek “Echte Liefde” een antwoord op deze vraag. En -spoiler alert- voor haar is de echte liefde wel wat anders dan wat we zoveel in de media zien.

Echte liefde

Echte liefde begint bij liefde voor jezelf. Zelf-acceptatie en zelfcompassie. Liefde kun je opbrengen voor iedereen: ook voor je tegenstanders. Hoe? Door heel veel te oefenen, te mediteren en mindful te leven.

De toolkit om te oefenen in liefde en je relaties (alle relaties) te versterken is waar dit boek om gaat. Veel van die oefeningen komen voort uit de boedhistische tradities. Gelukkig wordt het nergens echt zweverig, hoewel ik zelf altijd wel mijn bedenkingen heb bij positieve affirmaties en zo. Maar: als het werkt, dan werkt het. Toch?

Weinig nieuws

Toch staat er weinig nieuws in dit boek. Alle oefeningen ken ik van eerdere boeken. Soms komen er in een hoofdstuk oefeningen voor uit verschillende tradities. Dat is apart, want bij sommige van die tradities wordt van de beoefenaar volkomen loyaliteit aan die éne traditie gevraagd. Maar voor ons maakt dit niet uit: wij zijn niet op zoek naar complete verlichting, wij willen gewoon een wat liefdevoller leven leiden.

Liefs.

Waardering: 6,5/10


Lees “Echte liefde” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.