Dertig dates cadeau – Noor Spanjer

Titel: Dertig dates cadeau, een zoektocht naar liefde in een single bestaan
Auteur: Noor Spanjer
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
ISBN: 978 90 388 0135 3

Je moet er maar opkomen! Noor Spanjer is na het stuklopen van haar relatie single. En dat op haar bijna-dertigste! Dus wat doet ze? Ze vraagt haar vrienden en familie voor haar verjaardag geen cadeaus te kopen, maar haar een date cadeau te geven. En zo gebeurt het dat ze na haar verjaardag een stapeltje briefjes heeft met namen en telefoonnummers.

En dan gaat ze aan het daten. In “Dertig dates cadeau” beschrijft ze een paar van deze dates. Tussendoor deelt ze haar gedachten over het single-leven. Maar vooral ook over de liefde in het algemeen. Waarom wordt je als single -nog steeds- zielig gevonden? Waarom ziet men het single bestaan vooral als een tijdje “tussendoor, alsof je zonder relatie geen volledig mens bent? En in hoeverre beinvloedt de media ons beeld van wat liefde is, danwel zou moeten zijn? Van Disney tot Sex and the City, allemaal gaan ze uit van hetzelfde beeld.

Vrouwenboek voor mannen?

Noor Spanjer is een vrouw, die schrijft over haar omgang met de liefde. Dan zal “Dertig dates cadeau” wel zo een typisch vrouwenboek zijn, toch?

Inderdaad, de hele schrijfstijl is typisch vrouwelijk. Het denken van Noor is typisch vrouwelijk. Hoe kan het ook anders. Noor Spanjer is immers een vrouw. Maar de twijfels en gedachten die ze uitspreekt zijn universeel. Vertwijfeld vraagt ze zich soms af waarom het bij mannen ok is single te zijn, een feest zelfs, terwijl vrouwen zich eenzaam voelen. Elders spreekt ze uit dat ze vermoed dat mannen ook weleens kampen met gevoelens van eenzaamheid. Nou Noor, je hebt helemaal gelijk. De twijfels en angsten waarover ze nadenkt zijn ook mij niet vreemd. Nu ben ik geen officieel woordvoerder van de mannelijke helft van de wereldbevolking, maar ik durf de stelling aan dat ik niet de enige ben. Ook mannen kampen met dezelfde onzekerheden.

Als je maar lang genoeg single blijft, terwijl in je omgeving mensen trouwen, kinderen krijgen of zelfs al gaan scheiden, dan ga je je op gegeven moment afvragen of je misschien achterloopt. Ja, Noor, ook mannen zitten daar mee.

“Wel Geinig”

“Dertig Dates cadeau” is af en toe trouwens ook gewoon best grappig. Dus voor mannen is dit een ideale gelegenheid om eens een ander soort boek te lezen. Een boek dat ons helpt onze twijfels te begrijpen. En als iemand ons dan vraagt wat we in hemelsnaam met dat vrouwenboek aan het doen zijn, zeggen we gewoon: “Och, ik verveelde me. Dit leek me wel geinig!”.

Waardering: 8/10


Lees “Dertig Dates cadeau” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.