Zelfdoding in het licht van de Ziel – Ellen Scheffer

Titel: Zelfdoding in het licht van de ziel
Auteur: Ellen Scheffer
Uitgeverij: Spiritboek
ISBN: 978 90 75362 95 4

Zelfdoding is een van de thema’s waar je eigenlijk niet over spreekt. Het verlies van een dierbare door zelfdoding hakt er vaak enorm in, vaak bleek het zelfs de trigger te zijn voor drastische veranderingen. Ellen Scheffer, beeldend kunstenaar en spiritueel coach, sprak met viertien mensen die bij een zelfdoding betrokken waren: nabestaanden en therapeuten uit het alternatieve circuit.

Deze mensen hebben een gemeenschappelijke visie op het leven. Simpel gezegd komt het erop neer dat de Ziel voor een bepaald leven kiest, om door het overwinnen van de uitdagingen uit dat leven spirituele groei door te maken. Ondertussen word de geïncarneerde Ziel bijgestaan door Zielen die nog in “Het Licht” zijn en als gids optreden.

Vanuit dit kader wordt het fenomeen zelfdoding nader belicht. De verhalen zijn verschillend: van de vrouw die niet met haar leven om kan gaan, tot de oudere wiens leven “af” is, en het jonge meisje dat altijd al wist niet ouder te worden dan 21 en hier ook zelf voor heeft gezorgd.

Als je niet in het spirituele wereldje bekend bent, is het boek af en toe enorm moeilijk te volgen. Er is weliswaar een verklarende woordenlijst, maar het komt regelmatig voor dat de verklaring zoveel onbekende begrippen bevat, dat je het helemaal niet meer snapt. Ook zijn sommige ervaringen die worden besproken voor de wat aardsere mensen nogal vreemd en soms een beetje vergezocht. Aura’s, reïncarnatie-therapie, sjamanisme, spirituele verloskunde, magnetiseren: het zijn allemaal begrippen die op mij, als nuchtere Hollander, op zijn zachtst gezegd een beetje bevreemdend overkomen.

Maar wat het belangrijkst is: door deze perspectieven op de zelfdoding hebben de achterblijvers het een plaatsje kunnen geven en kunnen ze verder met hun eigen leven. Begrip en respect voor de gepleegde daad zijn overal in het boek voelbaar. Zozeer zelfs, dat ik een beetje vrees dat sommige mensen met ideeën die kant op in dit boek misschien de laatste rechtvaardiging vinden die ze zoeken om zelf ook tot zelfdoding over te gaan. Dit is ongetwijfeld niet de bedoeling, maar als je een boek lang leest over hoe respectabel en “oké” de zelfdoding is, dan is de drempel natuurlijk een stuk lager.

De reguliere zorg komt er in de verhalen nogal bekaaid af. Ook Scheffer ziet dit in: “De reguliere hulpverlening komt er in de meeste interviews niet best vanaf. Ten dele natuurlijk omdat het cliënten betreft die een eind aan hun leven maakten en waarbij de hulp dus faalden. De geïnterviewden en overledenen voelden zich meestal in de kou staan, onbegrepen, niet geholpen. Ook de hulpverleners zelf voelen zich vaak machteloos en gehinderd door het systeem (…)” Scheffer pleit dan ook voor een samenwerking tussen het reguliere en alternatieve circuit “al is het maar om patiënten (…) beter te begrijpen. Als iemand uitgaat van de evolutie van de ziel door meerdere levens zal hij heel anders aankijken tegen zijn patiënten en het proces dat zij doormaken.”

 Voor nabestaanden kan het boek echter erg veel steun verlenen. Het laat ze zien dat ze niet de enige zijn met dit verlies, dat ook anderen worstelen met de onvermijdelijke schuldgevoelens en dat het -uiteindelijk- toch echt de keuze was van de overledene.


Lees “Zelfdoding in het Licht van de Ziel” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.