Wat onze dromen ons vertellen – Alice Robb

Titel: Wat onze dromen ons vertellen, de kunst je dromen te sturen voor een betere emotionele en fysieke gezondheid
Auteur: Alice Robb
Uitgever: Lifestyle Karakter
ISBN: 978 90 452 1277 7

Heb je weleens van Lucide Dromen gehoord? Een Lucide Droom is een droom waarin je jezelf ervan bewust bent dat je droomt. Sterker nog: je zou de droom in de gewenste richting kunnen sturen. Hoe gaaf is dat? Daar wilde ik wel meer over lezen!

Degelijk boek

Wat ik verwacht had, was een boek vol met oefeningen en tips. En waarschijnlijk, zo dacht ik, zou het wel doorspekt zijn met spirituele verwijzingen zoals aardingsoefeningen en visualisaties. En verwijzingen naar boeken als de Droom Encyclopedie.

Wat ik niet had verwacht had, was een boek met een zakelijke toon waarin uitgebreid wordt ingegaan op de geschiedenis van droomduiding en de pogingen om hier een wetenschappelijke discipline van te maken. Ik had niet verwacht dat zo uitgebreid zou stilstaan bij de functies die dromen voor ons kunnen vervullen (problemen oplossen, situaties oefenen, angsten overwinnen, diagnoses enzovoort). En steeds grijpt Robb hierbij terug op onderzoeken, waarnaar achterin het boek gerefereerd wordt. Dat maakt dat je zelf kunt controleren of datgene wat Robb stelt betrouwbaar is (niet dat ik dat gedaan heb).

Geen oefeningetjes

Wat er niet in dit boek staat, zijn oefeningen. Je moet zelf je conclusies trekken over hoe je lucide kunt dromen. Robb vertelt wel over haar eigen ervaringen met lucide dromen en daarvan kun je leren. Overigens, vanaf het moment dat ik dit boek begon te lezen, onthield ik ineens veel meer dromen en was ik me ook meer bewust van de symboliek daarin.

Misschien is lucide dromen niet iets wat je kunt oefenen, maar gewoon iets waarvoor je open moet staan.

“Wat onze dromen ons vertellen” is uitgebreid en goed onderzocht. Soms wat droog van toon, maar overwegend zeer de moeite van het lezen waard.

Waardering: 7/10


Lees “Wat onze dromen ons vertellen” zelf!

Koop bij bol.com

Over JP

Heel eerlijk? Ik hou helemaal niet van lezen. Ik snap er niets van dat mensen in hun vrije tijd wegkruipen in een hoekje met een boek op schoot. Ik heb mijn vrije tijd hard nodig om naast mijn werk als manager in een zorginstelling een sociaal leven in stand te houden. Maar ik hou er wél van om de wereld een stuk beter te begrijpen. En non-fictie boeken zijn daarvoor, zelfs in tijden van internet, een machtig instrument. Het schrijven van recensies helpt mij mijn aandacht te focussen en om de boeken die ik lees volledig te begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.