Martijn Katan – Wat is nu gezond? Fabels en feiten over voeding

Titel: Wat is nu gezond
Auteur: Prof. Dr. Martijn B. Katan
Uitgeverij: Bert Bakker
ISBN: 978-90-351-3133-0

De waarheid over eten, wie wil die niet weten? We krijgen dagelijks zo veel adviezen door de media, door de voedselproducenten en door vrienden over wat we nu wel of niet moeten eten, wat gezond is en waar we beter van af kunnen blijven. Het is een grote jungle van informatie waarin we nogal snel de weg kunnen kwijtraken en waarin verschillende uitspraken elkaar vaak tegenspreken.

Daardoor krijgen we steeds meer de behoefte om een keer de waarheid te horen: betrouwbare feiten van iemand die het echt zou moeten weten. De auteur Prof. Dr. Martijn B. Katan geldt dan ook als een van de meest vooraanstaande onderzoekers op het gebied van voeding. In zijn boek heeft hij alles wat er tot nu toe bekend is over voeding samengevat en dat blijkt helemaal niet zoveel te zijn als men zou verwachten. Het blijkt best moeilijk te zijn eten op een wetenschappelijke manier te bekijken, iets wat Dr. Katan in het begin van zijn boek duidelijk uitlegt.

Maar de overblijvende hoofdstukken bevatten toch een heleboel nuttige informatie begonnen bij ontbijt tot het avondeten vertelt hij waar we op moeten letten. Hij beantwoordt met veel humor vragen zoals: Werken pruimen laxerend? Bevat melk vitamine D? Ontrekt koffie vocht aan het lichaam? Ook met wat voor soort voedsel je je kinderen het best kunt opvoeden, voeding en sporten en vitamines, toegevoegde en giftige stoffen in het eten komen aan bod. Bijzondere nadruk wordt gelegd op het behouden van een slanke lijn waarbij vooral afgeraden wordt nutteloze dieten te volgen.

Het boek eindigt met een groot gedeelte over de bronnen die de auteur gebruikt heeft, speciaal voor mensen die het echt zeker moeten weten. Ook enkele handige websites staan vermeld om zelf op zoek te gaan naar dingen die in het boek niet ter sprake kwamen. Het boek is vult echt een gat in de markt. De waarheid over eten komt voor de gewone leek wat dichterbij en hij is beter in staat fabels en feiten uit elkaar te houden, zelfs al blijven er nog wat vragen onbeantwoord.

De gebruikte stijl is voor iedereen makkelijk te volgen, dus ook niet-wetenschappers kunnen het zonder moeite volgen. Bovendien brengt de auteur zijn lezers regelmatig aan het lachen met adviezen zoals:”Eet bij voorkeur vlees van beesten die harder kunnen lopen dan jijzelf. Hoe luier het beest, hoe ongezonder zijn vlees.” Wat een beetje ontbreekt is een duidelijke overzicht, wat nu waar in zit. Katan verwijst wel naar voedingstabellen van Nederland en ook andere landen, maar het zou het boek toch completer (en ook wat dikker) maken als het erin zou staan. Het boek is voor de geïnteresseerde lezer, maar zeker niet voor iemand die af wil vallen. Bij elke uitspraak over voedsel wordt je toch geacht uiteindelijk je eigen conclusie te trekken. Hagelslag is dus niet echt goed, maar ook niet echt slecht. Dus, wij blijven hagelslag eten!

 


Dit boek zelf lezen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.