Voedsel en Globalisering – E. de Jong e.a.

Titel: Voedsel en Globalisering
Auteur: Eelke de Jong, Christina Bode en Edith Brugmans
Uitgeverij: Valkhof Pers
ISBN: 978-90-5625-273-1

Wat hebben globalisering, klimaatverandering, Europees landbouwbeleid, vegetariërs, bio-brandstoffen, de groeiende wereldbevolking en verhalen uit de bijbel met elkaar gemeen? Ze passeren allen de revue in de publicatie “Voedsel en Globalisering” van het Thijm Genootschap. Het Thijmgenootschap is een vereniging voor wetenschap en levensbeschouwing, met als doel het bevorderen van de wetenschappelijke reflectie vanuit een christelijk perspectief op ontwikkelingen in cultuur en samenleving.

In Voedsel en globalisering hebben de wetenschappers hun bijdragen met betrekking tot voedsel en globalisering samengebracht voor het grote publiek. In het verleden is helaas gebleken dat wetenschappers die “voor het grote publiek” schrijven geen flauw idee hebben van hun publiek en de manier waarop dit publiek moet worden aangesproken, met als gevolg dat de geïnteresseerde leek in hoofdstuk 1 al zodanig met jargon om de oren wordt geslagen dat hij het boek bij het oud papier gooit.

Afgezien van een aantal over-complexe zinnen en rare woorden (zoals de term “irreversibele effecten”, wat toch écht geen Nederlands woord is) zijn de betrokken auteurs hier verbazend goed geslaagd in hun opzet om hun pennenvrucht ook voor de leek toegankelijk te houden.

Na een inleiding op de geschiedenis van de voedselproductie wordt het wereldvoedselprobleem vanuit meerdere invalshoeken bekeken en geanalyseerd. Hierbij worden veel onderlinge verbanden gelegd, sommige voor de hand liggende, sommige wat minder intuïtief. Niet iedereen ziet namelijk meteen in dat klimaatverandering effect op de voedselprijzen heeft, anders dan door mislukte oogsten. Toch is de vraag naar voedselgewassen voor de productie van bio-brandstoffen een terugkerend thema in de discussie.

Enige minpunt van het boek is de verwarring waarin de lezer achter blijft. Dacht je goed bezig te zijn door je voedsel bij de lokale boer te kopen, blijkt dat het voor het milieu mogelijk beter zou zijn geweest als je gewoon bij de supermarkt inkopen deed. Ook die Fair Trade producten in je kast blijken niet volledig positief te zijn: door het systeem van Fair Trade is de opbrengst voor aangesloten boeren weliswaar (ietsje) hoger, maar de boer die niet is aangesloten heeft het nakijken. En we worden er ook weer een keer op gewezen dat vlees wel heel inefficiënt geproduceerd wordt, wat min of meer suggereert dat we allemaal vegetariër moeten worden. Maar ja, vlees smaakt zo lekker, en in het hoofdstuk over “Slow Food” wordt nu juist het genieten van je eten gepropageerd.

Kortom, dit boek brengt de discussie over voedsel in kaart, belicht alle kanten, maar doet zeker niet alsof het alle antwoorden heeft. Zoals het echte wetenschappers betaamd brengen de auteurs hun argumenten voor het voetlicht, in de verwachting dat uit de kracht van de argumenten een conclusie kan worden bereikt, die niet afgedwongen hoeft te worden. Ondertussen zijn we wel een stuk wijzer geworden over zowel de productie, alsook het beleid met betrekking tot ons dagelijks brood. Het is uiteindelijk aan de lezer om zijn eigen conclusies te formuleren.

 


Voedsel en Globalisering zelf lezen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.