Strala Yoga – Tara Stiles

Titel: Strala Yoga. Word sterk, gefocust & idioot gelukkig
Auteur: Tara Stiles
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
ISBN: 978 90 215 6418 0

Via verschillende media ben ik al in aanraking gekomen met Tara Stiles. Grootse woorden kondigen haar workshops aan. Zo wordt ze de yoga goeroe uit New York genoemd. Als je je een beetje verdiept in haar ideeen over yoga merk je dat deze titel absoluut niet bij haar past. Haar missie is juist mensen te stimuleren hun eigen yogapad te vinden en niet blind een goeroe te volgen.

Wat maakt haar dan zo uniek? Ik wilde dat wel eens weten en omdat ik eerder Stiles’ boek “Strala Yoga” aangeboden kreeg dan een workshop, is mijn ervaring dus op deze kennismaking gebaseerd.
Enthousiast open ik dan ook de envelop en nestel me op de bank om idioot gelukkig te worden. Is dat gelukt? Nee, natuurlijk niet door alleen een boek te lezen.

En daar zit voor mij nou net de crux. Het boek beschrijft duidelijk de visie van Stiles en de elementen van “Strala Yoga“. Het boek is fantastisch geillustreerd met kleurrijke, vrolijke foto’s. Maar ik pak ‘het’ niet.

Ik ben een redelijk ervaren yoga beoefenaar en heb daarin mijn stijl ontwikkeld. Mogelijk maakt me dat ook minder ontvankelijk voor de beschrijving. Ik herken veel en krijg dus geen aha-erlebnis, geen eureka-gevoel. Mogelijk is dat anders wanneer je redelijk nieuw bent in de yoga of je  op één stijl gericht hebt.

Dat is dan ook de vraag die steeds bij me terugkomt als ik het boek lees: wie is je doelgroep?

Dat wordt me niet helder. Stiles is zelf flexibel en voert de houdingen die ze beschrijft met gemak uit. Ze zegt wel steeds dat het niet om de vorm gaat en je moet blijven voelen hoe het voor jou is. Ik mis daarin echter het beeld dat dit onderstreept.

Nu ben ik redelijk visueel ingesteld. Ik ga dan ook aan de hand van de illustraties oefenen. En ook daarin loop ik afentoe vast. Ineens staat een andere voet voor. Mijn geest snapt dat niet. Hoe kom ik dan daar?  Het antwoord is dat gekozen is het gezicht in beeld te willen houden, en dat werkt niet bij een twist, wanneer je ook wilt dat de kijkrichting gelijk blijft. En voor een oefenboek is dat wat mij betreft storend.

Ik vind de series ook veel op elkaar lijken. Stiles heeft zo te zien een aantal voorkeurshoudingen.

Ze staat bekend als iemand die veel aandacht geeft aan social media. En zo voelt het boek ook voor mij: een verzameling blogs op papier.

“Strala Yoga” wil je aan het oefenen zetten. Dan werkt een heldere Youtube instructie van Tara volgens mij veel beter. Dan voel je haar enthousiasme en hoor je haar rustige, mooie, diepe klank.

Dus: een workshop? Ja, ik blijf nieuwsgierig. Het boek? Ik geef het door. Het is geen blijvertje in mijn kast. Leuk om door te kijken en wat inspiratie op te doen en dat te delen. In mijn lessen en door iemand anders blij te maken met het boek.

Beoordeling: 7/10


Lees “Strala Yoga” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.