Shinrin-Yoku, het Japanse geheim voor beter slapen, minder stress en een gezond, gelukkig leven – F. Miralles en H. García

Titel: Shinrin-yoku
Auteur: Francesc Miralles en Héctor García
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 8479 8

Is er een simpele manier om je gezondheid en geestelijk welzijn te versterken? Miralles en García denken dat de Japanners het geheim gevonden hebben: Shinrin-yoku.

Eerder kwamen deze auteurs met “Ikigai“, ook zo een Japans concept. Als datgene waar je passie ligt overlapt met wat je goed kunt, wat de wereld nodig heeft en waar je voor betaald kunt worden, zit je in de Ikigai zone. Ik las “Vind je Ikigai” (een vervolgboek) en was niet bepaald onder de indruk.

Shinrin-yoku gaat een hele andere kant op. Letterlijk betekent het “bosbaden“. Dit gaat over het bos maximaal beleven. Je onderdompelen in de natuur en de buitenlucht met alle zintuigen in je opnemen. Een regelmatig bosbad zou allerlei gezondheidsvoordelen hebben. Zowel hart, lijf als geest hebben hier baat bij. Hoewel de tekst nogal laagdrempelig is geschreven, wordt het gezondheidseffect van Shinrin-yoku onderbouwd door een paar wetenschappelijke onderzoeken.

De voordelen en het onderzoek komen in het boek “Shinrin-Yoku” ruim aan bod. Ietsje te ruim, wat mij betreft. Want de boodschap had ook met minder woorden prima overgebracht kunnen worden.

Iets interessanter is de beschrijving van hoe dat precies moet. Een boswandeling maken, dat kan iedereen. Maar Shinrin-Yoku gaat iets verder. Als je echt een goed bosbad wilt nemen, moet je daar mentaal ook voor klaar zijn: “Zoals theedrinken in een café terwijl je over voetbal of politiek praat niet hetzelfde is als theedrinken op een tatami met uitzicht op het bos, terwijl je praat over het geluid van regen, is onze intentie tijdens de wandeling essentieel. We lopen in stilte of, als we met anderen zijn, vermijden we wereldse of stressvolle onderwerpen” (p.136).

Daar ligt de essentie van Shinrin-Yoku. Echt alles wat stress geeft loslaten en je openstellen voor wat je zintuigen waarnemen. Makkelijk gezegd, moeilijk gedaan. Miralles en Garciá besteden er in totaal zo’n 180 pagina’s aan, maar veel – heel veel – hiervan is herhaling op herhaling. Misschien nodig, omdat de boodschap bij veel andere mensen niet aankomt. Voor mij was het wat veel.

Maar ja, ik heb zelfs een t-shirt waarop staat “Gek op Bomen”. Dat gezegd hebbende, ik moet even een camping in het bos reserveren.

Waardering: 7,5/10


Lees “Shinrin-Yoku” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.