Onze Hersenen – René Kahn

Titel: Onze Hersenen – over de smalle grens tussen normaal en abnormaal
Auteur: René S. Kahn
Uitgeverij: Balans, Amsterdam
ISBN: 978 90 5018 921 7

Dit boek gaat niet over de opbouw van onze hersenen en ook niet over de functies van de verschillende hersengebieden. De psychater René Kahn, beschijft in zijn boek hersenaandoeningen die tot vreemd gedrag kunnen leiden. Zo is er de overspannen moeder die te veel stress heeft en als gevolg hiervan een depressie ontwikkelt. Of een jonge man die zich steeds meer van zijn omgeving gaat isoleren omdat hij overal spionage vermoedt: een bekend verschijnsel van schizofrenie. Er is ook het intelligente meisje dat medicijnen studeert, maar het gewoon niet kan laten, zich 11 keer op een dag te douchen en bijna ononderbroken haar handen te wassen. Zij leidt aan een dwangstoornis. Al deze mensen hebben een ding gemeen. Iets in hun hersenen werkt niet goed zoals het bij alle andere mensen werkt.

Met veel nauwkeurigheid legt Kahn de verschillende hersenaandoeningen uit. Daarbij vertelt hij niet alleen over de patiënten en hoe zich hun aandoening manifesteert, maar ook over het actuele onderzoek op dit gebied en wat er allemaal al bekend is. Het boek biedt dan ook een goed overzicht voor alle leden. Voor mensen die thuis zijn in dit vakgebied, zijn de beschrijvingen van Kahn lang niet voldoende. Er is bijna geen aandacht voor onderzoek op cellulair en moleculair gebied, hoewel deze gebieden juist heel erg in opkomst zijn en er veel vooruitgang wordt geboekt op het gebied van hersenaandoeningen. Ook worden de hersengebieden vaak onduidelijk omschreven en de echte naam, die ook in de wetenschap gebruikt wordt, wordt in het boek maar zelden genoemd. Zo noemt hij de amygdala altijd maar de amandelkern en de prefrontale cortex noemt hij vooronder hersenen. Ook leken zouden er meer aan hebben als de dingen gewoon bij hun naam genoemd zouden worden. Hersenonderzoek is immers “in” en je leest er steeds vaker in de krant en in tijdschriften over.

De schrijfstijl van Kahn is eenvoudig en duidelijk, maar soms een beetje saai en zakelijk. Hier en daar laat hij wat humor doorschemeren, wat volgens mij wat vaker had gemogen. De structuur van de hoofdstukken is altijd dezelfde: er komt een patiënt bij Kahn en er wordt uitgebreid beschreven wat deze patiënt mankeert en welke aandoening hij heeft. Hierna krijg je een beeld over de geschiedenis van de aandoening en hoe hij werd ontdekt. Het grootste gedeelte van het hoofdstuk wordt in beslag genomen door het onderzoek dat werd uitgevoerd naar de hersenaandoening. Het boek wordt uiteindelijk besloten met een aanhangsel over technieken voor hersenonderzoek, een beknopte beschrijving van de anatomie van de hersenen, enkel noten en de referenties. Ik vroeg met echt af, waarom de noten in het eind van het boek moesten komen te staan en waarom Kahn ze niet gewoon in zijn tekst had kunnen integreren. Het wordt dan namelijk tijdens het lezen vaak lastig heen een weer bladeren. En als je al noten gebruikt, dan kun je die ook aan het eind van een pagina zetten, wat de lezer het bladeren bespaart.

Al met al is het boek leuk voor iedereen die zich voor de hersenen interesseert en voor aandoeningen zoals alzheimer, depressie, schizofrenie, autisme, verslaving (ja, ook dat is een hersenaandoening) en dwangstoornissen.


“Onze Hersenen” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.