Het vrouwelijk brein ontrafeld – Dr. Sarah McKay

Titel: Het vrouwelijk brein ontrafeld
Auteur: Dr. Sarah McKay
Uitgeverij: Karakter
ISBN: 978 90 452 1722 2

Als vrouw zijnde kon ik het Het vrouwelijk brein ontrafeld niet links laten liggen. Ik was enorm nieuwsgierig naar wat ik aan de weet zou komen over het vrouwelijk brein! Want hoe doe je dat nu; een vrouwelijk brein ontrafelen? Tijdens het lezen maak je een bijzondere reis en leer je hoe diverse hormonen ons leven in onze verschillende levensfases beïnvloeden.

Waarom?

Het doel van de auteur is de lezer mee te nemen op een chronologische reis door het leven en te verkennen hoe onze geest en hersenen worden gevormd door  onze genen en hormonen, onze levenservaringen, maatschappij en cultuur en onze gedachten, gevoelens en overtuigingen. Sarah McKay heeft in haar boek de opeenvolgende levensfasen van een vrouw besproken en de werking van de hormonen in die fases uitgelegd. Dit heeft zij gedaan door verschillende onderzoeken van neurowetenschappers te bespreken en haar eigen onderzoek ervaringen erbij te betrekken.

Levensfases

Onze reis start in de baarmoeder waar de bevruchting plaats vindt. Hier begint al de ruwe ontwikkeling van het zenuwstelsel van een baby en begint de eerste invloed van  hormonen op een vrouwenlichaam. Die invloed van hormonen gaat vervolgens een leven lang door. Voor haar onderzoek heeft Sarah McKay een groot aantal verschillende artikelen, blogs en boeken gelezen, die zij in de hoofdstukken nader toe licht. De volgende levensfases worden door haar besproken: Baby- en kindertijd, puberteit,  de menopauze en de verouderende hersenen. In de kindertijd bijvoorbeeld krijgt de hersenontwikkeling al een duwtje in mannelijke of vrouwelijke richting door hormonen.

Hormonen

Onze hersenen worden door diverse hormonen beïnvloed. Het gehalte van veel hormonen verandert niet alleen tijdens een zwangerschap, puberteit of menopauze, maar ook naarmate we ouder worden. Oxcytocine en prolactine zijn  belangrijke hormonen in de zwangerschap. Oxcytocine is een neuropeptide, dat voorkomt in de hypofyse. Het zorgt voor een snelle bevalling en brengt de borstvoeding op gang. Prolactine geeft al vroeg in de zwangerschap het lichaam een signaal aan dat je meer moet eten, rustig aan moet doen en vet moet opslaan.
Hormonen oefenen hun effecten uit op zenuwcellen en andere cellen door zich te hechten aan specifieke herkenningsplekken op hormonen, receptoren genaamd.” (p. 101)
Deze receptoren bevinden zich overal in de hersenen. De gebieden in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor sociale cognitie en emotie worden veranderd door hormonen. Maar hormonen beïnvloeden ook onze partnerkeuze en geslachtsdrift. Dit komt door feromonen in ons zweet.

Hersenen

De buitenzijde van de hersenen is grijspaars en de binnenkant is wit (vezelig). Hersenen worden gevormd door mechanismen, zijnde nature, dit zijn de aangeboren biologische, en nurture, dit zijn de levenservaringen. Onze hersenen veranderen gedurende ons hele leven. Ze zijn plastisch en veranderen als reactie op ervaring. “Je kunt pas de ontwikkeling van de vrouwelijke hersenen begrijpen, als je begrijpt wat de invloeden en verwachtingen ten aanzien van het geslacht zijn” (p. 52).
“De hersenen worden opgebouwd door ervaringen, dus we kunnen niet over de vrouwelijke hersenen praten zonder stil te staan bij de ervaringen uit de meisjesjaren” (p. 71)

Tijdens de kindertijd krijgt de hersenontwikkeling een extra duwtje door hormonen in mannelijke of vrouwelijke richting. In deze tijd kan er veel verkeerd gaan met de hersenen door toedoen van bijvoorbeeld stress. Ook worden in deze tijd negatieve genderstereotypen aangeleerd. Genderstereotypen zijn bijvoorbeeld dat meisjes goed stil kunnen zitten, maar jongens niet.

Een feit is dat mannelijke en vrouwelijke hersenen namelijke meer overeenkomsten vertonen dan verschillenAls je aandacht aan je voeding besteedt, voldoende slaap en lichaamsbeweging krijgt en daarbij kans ziet om stress zo laag mogelijk te houden, dan houd je de hersenen gezond en blijft het denkvermogen helder. Afwachten maar dan, en nog eens kijken als ik echt oud ben!

“Het vrouwelijk brein ontrafeld”  waardeer je extra als je als lezer al enige kennis hebt van biologie, met betrekking tot het menselijk lichaam. The Weekly Times omschrijft “Het vrouwelijk brein ontrafeld” als “een onderhoudend en uitdagend boek (..) over de neurowetenschap van welzijn, hormonen en geluk”. Ik kan mij wel vinden in deze uitspraak.

Ik ben in ieder geval weer helemaal op de hoogte, van welke hormonen erin een lichaam voorkomen en dat ze gedurende ons leven voortdurend fluctueren en ons beïnvloeden.

Waardering: 7,5/10


Lees “Het vrouwelijk brein ontrafeld” zelf!

Koop bij bol.com

Over Joke Z

Ik lees graag thrillers, romans, informatief, historische romans, ya, non-fictie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.