Herbatheek – Stef Mintiens

Titel: Herbatheek, Neem je gezondheid in eigen handen
Auteur: Stef Mintiens
Uitgever: Aerial Media Company
ISBN: 978 94 026 0133 6

Stef Mintiens heeft een tandheelkundige achtergrond die hij heeft aangevuld met natuurgeneeskundige opleidingen die hij in Duitsland heeft gevolgd. In aanvulling daarop deed hij kennis van de acupunctuur en homeopathie op. Met deze eclectische achtergrond heeft hij een overzichtelijk boek over gezondheid geschreven. Zijn “Herbatheek” is een waardevol boek dat bol staat van informatie, bijvoorbeeld over kruiden en hun geneeskrachtige werking.

In onze moderne samenleving waarin we eigenlijk te weinig over ons eigen lichaam weten en hoe we ons lichaam moeten helen, weten we vooral te weinig over kruiden. Kruiden worden ook de natuurlijke medicijnen van Moeder Aarde genoemd. Voor de tijd van de farmaceutische industrie waren kruiden de medicijnen. Sommige kruiden gebruiken we standaard in de keuken zoals rozemarijn en tijm, van andere hebben we ooit gehoord maar er zijn er ook talloze die ons niets zeggen. Bilzekruid, bijvoorbeeld. Dit kruid kan bij inwendig gebruik kalmerend en pijnverlichtend werken. Dat is een keer iets anders dan standaard naar de aspirine grijpen. Zo zijn er nog andere kruiden als malrove, ijzerhard, betonie of stinkende ballotte die zo uit een sprookjesboek lijken te zijn geslopen. Echter, deze kruiden bestaan echt en hebben hun eigen, heilzame werking.

Alleen al voor het beter begrijpen van kruiden is dit boek een waardevolle toevoeging aan je persoonlijke bibliotheek over gezond leven. Het allerbelangrijkste van dit boek is dat het vrij volledig is. Het is een overzichtelijk boek over gezondheid en hoe die in eigen hand te nemen. Dit laatste kan niet voldoende benadrukt worden. In het nieuws zijn er discussies over obesitas waarbij de overheid de frisdrankenindustrie een halt moet toeroepen via een suikertaks. We weten eigenlijk allemaal dat we eigenlijk zelf verantwoordelijk zijn voor onze gezondheid.

Herbatheek” geeft gelukkig voldoende tips om je een start te geven je gezondheid in eigen hand te nemen. Zo wordt in het boek ook uitgelegd hoe de vijf elementen (hout, water, vuur, aarde, metaal) op ons inwerken, en met name via de jaargetijden. Er worden voldoende tips gegeven hoe dit dan aan te pakken, bijvoorbeeld via zuiverende thee (p.29). In het boek staan verder noten, granen en vruchten genoemd, hun voedingswaarde en waar ze goed voor zijn. Zo kun je in een oogopslag zien aan welke noten, granen en vruchten je lichaam behoefte heeft. Er staat ook een “twintig stappen” plan in naar een gelukkig leven (p.270).

In “Herbatheek” staan ook voldoende recepten om via voeding je gezondheid te verbeteren. De “risotto met paddenstoelen” (p.233) is het uitproberen waard. Je kunt er allerlei soorten champignons voor gebruiken die je maar wilt. Verder is de “snelle stamppot” (p.292) een favoriet qua smaak en bereidingswijze.

Alles is in heldere taal geschreven. Door de veelheid aan onderwerpen kan “Herbatheek” ook als een naslagwerk gebruikt worden. Er staan quotes en illustraties in het boek en er wordt met een groene kleur gewerkt wat het boek een natuurlijke uitstraling geeft. Dit boek zou in niemands kast mogen ontbreken omdat het je kennis van je eigen lichaam en de natuur aanvult.

Waardering: 9/10


Lees “Herbatheek, Neem je gezondheid in eigen handen” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *