Genadeloos Geschenk – Marylene Smeets over MS

Titel: Genadeloos Geschenk
Auteur: Marylene Smeets
Uitgever: Paris Books
ISBN: 978 94 928 8353 7

Multiple Sclerose (MS), wat die diagnose allemaal met iemand kan doen lees je in “Genadeloos Geschenk – Uitgepakt in New York”. Marylene Smeets begint “Genadeloos Geschenk” met haar lijfspreuk:

Het lichaam is als een echte vriend
het vertelt je de waarheid
hoe moeilijk die ook kan zijn

Vechten tegen MS

Hoe waar deze lijfspreuk is en dat deze op iedereen van toepassing kan zijn, lees je in “Genadeloos Geschenk”. In 2003 merkte Marylene Smeets, op dat moment op vakantie in Nederland, dat haar lichaam haar in de steek liet. Op advies van vrienden ging ze naar een neuroloog en kreeg de diagnose Multiple Sclerose (MS). Deze diagnose was niet makkelijk te aanvaarden! “Het voelde alsof de grondvesten van mijn leven in slowmotion aan het verzakken waren. ” (p.44)

Wie kan nu wel zonder slag of stoot aanvaarden dat je lichaam je in de steek laat? Want dat is wat MS met je lichaam doet! Sluipenderwijs sloopt het en verandert het je lichaam! Ik ken iemand in mijn omgeving met MS en heb gezien wat dit met een mens doet. Marylene Smeets accepteerde het in ieder geval niet en begon in 2003 in New York haar jarenlang durende zoektocht naar het overwinnen van MS. In dit boek beschrijft zij hoe ze op een holistische wijze de diagnose MS heeft overwonnen. Hierbij heeft ze wel al die jaren onder controle van een neuroloog gestaan en regelmatig MRI scans ondergaan. Dit om te zien of de littekens die MS achterlaten erger worden. In haar geval had ze geluk en werd het steeds minder en verdwenen uiteindelijk. Maar hoe de MRI’s er over een aantal jaren uitgaan zien weet je niet, want MS is een ziekte met een grillig verloop.

Therapie

Dat Smeets bij haar strijd tegen de ziekte voor aanzienlijke dilemma’s is komen te staan zal niemand verbazen. Welke therapieën kan je volgen, als je geen medicijnen wil gebruiken? En gaat dit ook lukken?  Yoga, diëten, massages, psychotherapeuten en visualisatie, wat heeft ze niet geprobeerd? “Je gezondheid managen is een tweede baan.” (p. 46)
Voor mij zou het niets zijn, de ene na de andere therapeut raadplegen, maar dat is nu juist de weg die Marylene Smeets koos.
“Je kunt sommige gezondheidsproblemen ‘oplossen’  door de problemen in je denken aan te passen.” (p. 24)

MS als bron voor geestelijke verrijking

Zij stond er voor open om de diagnose  MS op te vatten als een dringende uitnodiging tot groei op psychisch gebied. Haar boosheid (woede) kwam af en toe wel naar boven in de sessies bij  haar therapeut en dit zorgde er regelmatig voor dat ze op zoek ging naar een nieuwe therapeut. Uiteindelijk kwam het besef, dat de vele therapieën die ze wekelijks volgde voor haar een geestelijke verrijking waren. Tevens leerden ze haar dat ze in tijden dat ze het nodig had om hulp moest vragen.

Steun

Ze leerde zichzelf door en door kennen en kwam erachter dat ze best hard voor zichzelf is. De steun die ze van familie, vrienden en haar werk ontving was onmisbaar. Deze zorgde er regelmatig voor, dat als ze het even niet meer zag zitten, ze de moed niet op gaf om door te gaan op haar ingeslagen pad.

“Genadeloos Geschenk” is een overwegend positief verhaal over de veranderingen die een slechte diagnose voor de gezondheid teweegbrengt. Je kunt bij de pakken neer gaan zitten, maar er ook voor kiezen om het op je eigen wijze aan te pakken en dat is nu juist wat Marylene Smeets heeft gedaan! Zij wijst het gebruik van medicijnen niet af, maar vindt dat jezelf wel heel goed naar je lichaam moet luisteren.

Waardering: 7/10


Lees “Genadeloos Geschenk” zelf!

gezo

 

Over Joke Z

Ik lees graag thrillers, romans, informatief, historische romans, ya, non-fictie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.