Fresh – Amber Rose

Titel: Fresh –  leef, eet, geniet
Auteur: Amber Rose
Uitgeverij:Karakter Uitgevers B.V.
ISBN: 9 7890 4521 843 4

“Fresh” met als ondertitel leef, eet, geniet” is een sfeerrijk culinair boek vol met mooie foto’s, kleine verhaaltjes en recepten. Amber Rose is in “Fresh – leef, eet, geniet” heel duidelijk over haar jeugd: “er werd nooit iets weggegooid, wat over was ging naar de varkens en kippen (p.6). Zo in harmonie leven met de natuur, waar kan dat tegenwoordig nog? In Nieuw-Zeeland geboren, kende Amber Rose daar de ruimte voor een unieke culinaire opvoeding.

Zelfvoorzienend

Hoe ziet je leven eruit als je in een omgeving opgroeit, die er helemaal ingericht is om zelfvoorzienend te zijn. Amber Rose heeft van jongs af aan geleerd om zelf groente, vruchten, zaden en granen te verbouwen. Door het houden van dieren was er vlees, melk, honing en eieren. De rest wat ze nodig hadden kwam uit het wild of uit de zee; paddenstoelen, schelpdieren, zeewier, bramen, wilde geiten, zwijnen, herten en eenden bijvoorbeeld. Hiermee was voor haar de tendens gezet voor haar verdere leven. Ze heeft over de hele wereld in restaurants en café’s als kok gewerkt en is uiteindelijk culinair auteur geworden. Dit is op een bijzondere manier in “Fresh” verwerkt.

Uitnodigend fotowerk

Elk hoofdstuk begint met foto’s van het thema die hier op betrekking hebben. Op een uitnodigende manier word je door het fotowerk geïnspireerd om een willekeurig hoofdstuk open te slaan, foto’s te bekijken en het erop volgende korte verhaaltje te lezen. Dit sluit aan bij het hoofdstuk en laat je genieten van de belevenissen van de jeugd van Amber Rose in Nieuw-Zeeland. Vervolgens staan er heerlijke recepten, die voorzien zijn van een fraaie foto.

Recepten

In haar recepten kiest ze, zoals de titel al suggereert, voor verse ingrediënten uit de tuin,  de boomgaard, de boerderij of de zee.  Pakjes komen in “Fresh leef, eet, geniet” uiteraard niet voor! Bij de recepten wordt vermeld voor hoeveel personen ze geschikt zijn. Als het recept geschikt is voor veganisten en vegetariërs wordt dit boven het recept vermeld. Zelfs glutenvrij, suikervrij en zuivelvrij wordt vermeld. Het bevat meer dan 130 inspirerende recepten.

Tips

Door Amber Rose wordt het beste gehaald uit lokale producten en ingrediënten,  ze geeft de lezer tips waar ze deze eventueel het beste kan kopen. Verder geeft ze de lezer, in de woorden van de uitgever, het volgende mee: “Een gezond leven is gevuld met heerlijk, natuurlijke gerechten die met zorg zijn klaargemaakt en met smaak worden gegeten.”

“Probeer de beste producten te kopen die je kunt vinden – die zijn altijd veel lekkerder. Als ze ook nog biologisch zijn, steun je het behoud van gezonde  landbouwgrond en een gezond milieu.”(p.162)

“Fresh – leef, eet, geniet” is ruim voorzien van mooie gedetailleerde foto’s van de auteur, de moestuin, groente, bloemen en mooi opgemaakte borden met eten. Het oog wil immers ook wat! De simpele bereidingswijzen en mooie presentatie maken dit een echt ‘hebbeboek’ . Rose geeft slimme tips om luxe, lekkere en prachtige gerechten op tafel te zetten.

Het boek is opgebouwd uit op zichzelf staande delen. Deze gaan onder andere over de tuin, de zee, het wild, de boerderij en de boomgaard. “Fresh leef, eet, geniet” is een boek dat je uitdaagt om anders met eten om te gaan. Het kan je zelfs motiveren om met een moestuin te beginnen en zo zelf groente te telen, die haast niet meer in de winkel te verkrijgen zijn. Ik heb er in ieder geval genoeg inspiratie en lekkere recepten in opgedaan om te experimenteren met mijn eigen moestuin groente! Mijn favoriete recept? Lamstahine met rozenblaadjespickle en Blauwe bessen-yoghurt-citroentaartjes toe!

Waardering: 8,5/10


Lees “Fresh – Leef, eet, geniet” zelf!

Koop bij bol.com

Over Joke Z

Ik lees graag thrillers, romans, informatief, historische romans, ya, non-fictie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.