Energy en Vegan – Alexander Gershberg

Titel: Energy & Vegan
Auteur: Alexander Gershberg
Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.
ISBN: 978 90 452 1796 3

De laatste jaren staat anders eten in de publiciteit en wordt er steeds meer aandacht aan voeding besteedt. “Een dagje minder vlees” wordt vaak geroepen. Helemaal zonder vlees of zuivelproducten blijft voor veel mensen nog lastig. Alleen plantaardige eiwitten kunnen net zo goed zorgen voor onze energie en welzijn als vlees, zo betoogt Alexander Gershberg. In “Energy & Vegan” lees je over de positieve effecten die bepaalde soorten eten op ons lichaam en geest kan hebben.

Invloed eten

Alexander Gershberg heeft nagedacht over hoe een gerecht een mens positief kan beïnvloeden. Behalve voedingswaarde heeft eten volgens hem effect op ons humeur, onze geest en onze gedachten. Zijn gedachten hierover licht hij toe in “Energy & Vegan”: “We kunnen naar een bepaald gerecht verlangen, we kunnen ervan genieten of ervan houden.”(p. 6)

Macrobiotiek

Alexander Gershberg brengt een aantal traditionele voedingsleren onder de aandacht. Deze hebben veel met het gebruiken van het gezonde verstand te maken. Hij refereert aan Hippocrates, Ayurveda uit het oude India en de traditionele Chinese geneeskunde. In deze systemen worden mensen en eten in types of categoriën geplaatst, waarbij men probeert het juiste soort voedsel te zoeken bij de juiste persoon. “Energy&Vegan” leunt vooral op de richtlijnen van de traditionele Chinese geneeskunde, in combinatie met moderne onderzoeken hiernaar. Achterin het boek is een wetenschappelijke onderbouwing opgenomen. Samen staat dit beter bekend als de macrobiotiek.

De principes van de macrobiotiek worden al in de inleiding uitgelegd. Alexander Gershberg wil de lezer bewust proberen te maken hoe anders eten ons leven en welzijn kan beïnvloeden. Hij noemt het boek een zoektocht naar de geheime krachten van eten. Hij biedt een gloednieuw en oeroud perspectief op voedsel en koken aan de lezer aan. Hoe hij dit doet kom je achter als je “Energy & Vegan” leest.

Hoofdstukken

“Energy & Vegan” is in vijf hoofdstukken verdeeld. In deze hoofdstukken wordt een onderverdeling gemaakt in energievormen. Deze komen overeen met bepaalde elementen. Deze elementen zijn Licht, Oppeppend, Ontspannend, Krachtig en Diep. In deze hoofdstukken worden de onderliggende principes uitgelegd van die specifieke energiesoort. In elk hoofdstuk staan bijpassende recepten. De recepten in het hoofdstuk Licht staan bijvoorbeeld in het teken van verjonging. Ze reinigen het lichaam en maken het vrij van vet en slijm.

Tip

Kijk voordat je aan een recept begint of je aan de ingrediënten kunt komen. Achter in “Energy & Vegan” is een lijst opgenomen met winkels in Amsterdam die deze verkopen. Als tip geeft de auteur mee: kijk eens in biologische winkels, de boerenmarkt of de Turkse supermarkt.

Recepten

In “Energy & Vegan” heb ik aardig wat inspiratie opgedaan. De recepten helpen je met de praktische kant van het koken. Als je ook de lessen uit dit boek toepast tijdens het koken, kan het resultaat verrassend zijn. Het is een rijk geïllustreerd boek, vol met fraaie foto’s van de bereide recepten. Echt een avontuurlijke ontdekkingsreis in de plantaardige keuken.

Aanraders

Aanraders die ik tot nu toe zelf heb gemaakt zijn o.a.: Russische gefermenteerde kool, Koolrabi gefermenteerd met kurkuma, Szechuankool en Pittige salade van spitskool, koolrabi & zonnebloempitten. Met een moestuin vol spitskool en koolrabi kan dit boek voor mij niet meer stuk. Nu eens niet gekookt, maar als salade of gefermenteerd. Als je van koken houdt en openstaat voor onbekende dingen is dit echt een kookboek voor jou!
Waardering: 7,5/10


Lees “Energy & Vegan” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.