Drink meer koffie – Dr. Bertil Marklund

Titel: Drink meer koffie
Auteur: Dr. Bertil Marklund
Uitgever: Kosmos
ISBN: 978 90 215 6913 0

De titel was genoeg voor me. Dit boek wilde ik, notoir verslaafd aan het donkere vocht, lezen. Het was alleen een tegenvaller dat dit boek helemaal niet over koffie ging. Het ging over gezondheidstips. Clickbait dus, die titel. Maar ik ben er wel blij mee.

Marklund zit al veertig jaar bij dezelfde baas: de universiteit van Göteborg in Zweden. Daar werkt hij als arts en hoogleraar algemene geneeskunde. Een echte specialist op het gebied van gezondheid dus.

Hij geeft ons 10 tips over hoe we langer en gezonder kunnen leven. Uiteraard voorzien van de nodige wetenschappelijke onderbouwing, maar deze is netjes achterin het boek weggewerkt. Dus als je niet zo een fan bent van uitgebeide verwijzingen, hoef je je daar in ieder geval niet mee te vermoeien.

De tips van Marklund zijn vaak niet zo verrassend. Dat we voldoende moeten slapen, gezond eten en voldoende beweging nodig hebben is niet bepaald nieuw. Wel nieuw is dat hij net even iets verder gaat dan het gemiddelde artikel in een tijdschrift dat dezelfde tips geeft. Hij onderbouwt, geeft voorbeelden en licht toe waar hij dat nodig acht.

Daardoor is het ene hoofdstuk (eet je gezond) misschien 26 pagina’s en het andere (een gezonde mond) maar 6).

Blijf kritisch

Echter, als lezer moet je wel kritisch blijven. Marklund komt immers uit Zweden en heeft dit boek in eerste instantie voor zijn thuispubliek geschreven. Sommige van zijn gezondheidstips moet je dus even vertalen, zoals zijn tip om voldoende zon te pakken. Hoewel Zweden niet eens zo ver noordelijker ligt dan Nederland is de zon bij ons wel een stuk sterker. Zo zijn er meer momenten geweest waarbij ik dacht: “Ja, dat kan wel uit Zweeds onderzoek blijken, maar kun je dit wel 1-op-1 naar Nederland vertalen”.

Dat gezegd hebbende gaat mijn twijfel over de uitwerking. Dat de tips zélf waardevol zijn is duidelijk. Kies er eentje uit en ga ermee aan de slag. En als je die onder de knie hebt, misschien de volgende.

Lees dit boek en verleng je leven.

Zo, en nu een bakkie koffie!

Waardering: 7/10


Lees “Drink meer koffie” zelf!

Koop bij bol.com

Over JP

Heel eerlijk? Ik hou helemaal niet van lezen. Ik snap er niets van dat mensen in hun vrije tijd wegkruipen in een hoekje met een boek op schoot. Ik heb mijn vrije tijd hard nodig om naast mijn werk als manager in een zorginstelling een sociaal leven in stand te houden. Maar ik hou er wél van om de wereld een stuk beter te begrijpen. En non-fictie boeken zijn daarvoor, zelfs in tijden van internet, een machtig instrument. Het schrijven van recensies helpt mij mijn aandacht te focussen en om de boeken die ik lees volledig te begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.