Dé 10 synergieprincipes – Sonja Kimpen

Titel: Dé 10 synergieprincipes voor de beste vorm op élke leeftijd
Auteur: Sonja Kimpen
Uitgever: London Books
ISBN: 978 94 928 8341 4

Gisteren was het “Blue Monday”, de meest depressieve dag van het jaar, aldus “deskundigen”. Waarom? Onder meer omdat dit het moment is dat veel mensen beseffen dat ook dit jaar de Goede Voornemens niet gaan lukken. Neem dat ene voornemen: afvallen.De meeste van ons proberen ooit wel eens een dieet. Of meer dan één. Hoe komt het dat deze diëten zelden werken? Omdat ze aanvoelen als een gevecht tegen je eigen lichaam. Je slaagt enkel als je karakter hebt, volhoudt en nee zegt tegen alle lekkere en ongezonde dingen.

De methode van Sonja Kimpen methode is anders. Als je de tiensynergieprincipes toepast, moet je niet vechten tegen, maar juist samenwerken met je lichaam. Je moet ja-zeggen tegen genieten en energie. Je vormt samen met je lijf, brein en hormonen een team. Want, je goed voelen in je vel zorgt ervoor dat je meer beweegt, je positieve gedachten hebt en je meer zelfrespect hebt.

In dit boek vind je een duidelijke strategie hoe je je lijf in vormt brengt en houdt. Sonja Kimpen geeft je de nodige tips en hulpmiddelen die het je makkelijker maakt om de 10 synergieprincipes eigen te maken. Zodat je er je hele leven lang van kunt genieten.

Herwerkte leidraad

“Dé 10 synergieprincipes voor de beste vorm op élke leeftijd” van Sonja Kimpen is een herwerkte versie van “Dé 10 principes voor een leven lang slank zonder dieet”, dat uitgegeven is in 2009. Het bevat nieuwe inzichten rond hersen- en hormonenonderzoek, gebaseerd op wetenschappelijke doorbraken van de laatste 10 jaar. De principes blijven in de basis wel hetzelfde.

Sonja Kimpen heeft met “Dé 10 synergieprincipes” (vanaf nu zo afgekort) een soort van leidraad gemaakt voor wie gezonder wil leven. Het is niet de bedoeling om het boek in een keer uit te lezen. Je moet de tijd nemen om de principes in je op te nemen en ook daadwerkelijk toe te passen op je eigen leven. Sonja Kimpen stelt zelf dat je 8 weken nodig hebt vooraleer je je oude gewoonten hebt vervangen door de nieuw aangeleerde.

De tien principes

Zonder er uitgebreid op in te gaan, som ik hieronder de tien synergieprincipes die centraal staan in het Sonja Kimpens boek:

1. Opnieuw beginnen: Zoek je “waarom” en vind zo motivatie.
2. Reset je hersenen: Weg met die boycottende gedachten!
3. Verruim je genotshorizon: Zondigen mag, maar met mate.
4. Organiseer je slank: Vergeet de tussendoortjes niet!
5. Hydrateer je slank: Water, water, water.
6. Beheers je porties: Verklein je maag zonder operatie.
7. Boost je energie met kleur: Je eet ook met je ogen.
8. Beweeg slim: Elke dag minstens 10.000 stappen.
9. Creëer maagrust: Geef je maag, je lijf en je brein regelmatig rust.
10. Laad je op met licht: Vitamine D geeft je lichaam en geest een boost.

Kleurrijk maar onhandig

“Dé 10 synergieprincipes” is een vlot geschreven boek. Het lettertype is duidelijk en het boek bevat erg veel kleur en foto’s, wat het lezen aangenaam maakt. De vele alinea’s en witruimte helpen hier ook aan mee. Ook de invulroosters zijn handig om je voortgang bij te houden. Alleen het grote boekformaat is wat onhandig, het ligt niet echt comfortabel in je hand. Een kleiner maar dikker boek had een betere keuze geweest voor deze remake.

Sonja Kimpens boek staat vol met goede tips en adviezen om je overbodige kilo’s kwijt voorgoed kwijt te geraken. Als je haar principes volgt, en blijft onderhouden, heb je een nieuwe levensstijl die je perfect kunt volhouden. Zonder te diëten. Vooral in dit laatste punt zijn veel mensen geïnteresseerd. Want geef toe, diëten is nooit leuk. Zou dit werken?

Interessante inzichten

Het lijkt in eerste instantie makkelijk, vermageren zonder te diëten, maar toch is het niet zo simpel. De eerste dagen en weken dat je met je nieuwe levensstijl begint, blijft een grote aanpassing. Elke verandering moet wennen. Een interessant inzicht hierbij is je je oude gewoonten kunt vervangen door nieuwe, zolang je het maar de tijd geeft en doorzet. En eenmaal het een gewoonte is, gaat het vanzelf. Zoals bv meer water drinken, meer sporten, meer groenten eten,… En als je stelselmatig je portie verminderd, dan krimpt je maag vanzelf mee! Zonder dat er een operatie aan te pas komt.

Ook stelt Sonja Kimpen dat je alles mag eten, als je haar 90%/10% schema volgt. Wat er op neer komt dat je een keer per dag mag zondigen. Elke dag iets lekkers/ongezonds eten naar keuze, wat leuk! Al at je hiervoor wellicht meer dan één iets ongezonds op een dag, dus ook dit begin zal wel even doorbijten zijn.

Het proberen waard!

Of “Dé 10 synergieprincipes” werken voor jou of niet, zul je zelf moeten uittesten. Dat het boek erg interessant is en maakt dat je veel bijleert, staat vast. Het is een positief en goed onderbouwd boek om je levensstijl aan te passen, zowel op fysiek, geestelijk én hormonaal vlak. Dus neem je tijd om het te lezen, en volg het stap voor stap. Als je er klaar voor bent.

Hoewel ikzelf het programma nog geen acht weken volg, en het voor de recensie ook sneller dan aangeraden moest doornemen, merk ik zeker al resultaat. Ik drink al veel meer water dan voorheen, en ben vaker buiten dan voorheen, om de nodige vitamine D op te doen. Dat dit extra stappen oplevert voor de stappenteller is een bijkomend voordeel. Daarnaast helpt het trager eten om mijn porties te verminderen. Er is dus zeker nog een weg te gaan, maar dankzij “Dé 10 synergieprincipes” van Sonja Kimpen heb ik toch al veel bijgeleerd!

Waardering: 7,5/10


Lees: “Dé 10 synergieprincipes voor de beste vorm op elke leeftijd” zelf!

Koop bij bol.com

Over Severine

Een echt boekenworm, leest liefst van al thrillers, hoe meer spanning hoe beter. Daarnaast houdt ze ook veel van muziek en katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.