Breinlijnen – Hans de Graaf

Titel: Breinlijnen
Auteur: Hans de Graaf
Uitgever: Dalanca
ISBN: 978 94 925 1102 7

Zo aan het begin van het jaar zijn er toch relatief veel mensen die besluiten wat aan de lijn te willen doen. Of ze succesvol zijn is steeds maar weer de vraag. Hans de Graaf zegt het antwoord te hebben. In een makkelijk leesbaar boek beschrijft hij hoe hij in 100 dagen ruim 10 kilo kon afvallen. Zijn aanpak is enerzijds vernieuwend (in tegenstelling tot de meeste diëtistes zegt hij wel iedere dag op een weegschaal te gaan staan) en anderzijds bekend (zo komen een aantal tips me bekend voor, soms zelfs vanuit management trainingen). Wat op zich al aangeeft dat hij een andere aanpak voor ogen heeft dan de meeste afvalgoeroe’s.

Centraal thema is dat je kunt afvallen door je hersenen niet steeds aan (meer) eten te laten denken. Hans geeft in “Breinlijnen” een aantal hulpmiddelen en praktische tips en verwijst soms naar zijn website waar hij nog meer hulpmiddelen en coaching aanbiedt.

Zoals gezegd leest het boekje makkelijk weg. En ik schrijf bewust ‘boekje’ want het telt maar 140 pagina’s op A5 formaat en is rijkelijk voorzien van illustraties. Verwacht dan ook geen recepten of uitgebreid stappenplan dat beschrijft wat je iedere dag moet doen of eten.

En dat is wellicht ook wel het manco van het boekje. Bij sommige tips zou een wat uitgebreidere uitleg me wat meer op weg helpen. En daardoor motiveert het boekje mij minder om te gaan afvallen. Maar dat sluit weer aan bij Hans’ aanpak: je moet namelijk zelf willen afvallen en niet impulsief besluiten te gaan lijnen omdat je dat gelezen hebt.

Door de vormgeving ben je echter weer wel geneigd het boekje impulsief te kopen. Daar heeft Hans minder problemen mee, kennelijk. Het heeft een vrolijke kaft en is mooi en kleurig vormgegeven.

Een must-read is een afvalboek natuurlijk nooit. Maar mocht je willen afvallen dan biedt “Breinlijnen” je een methode die anders is dan anderen. Maar of hij werkt? Daar kan ik nog niks over zeggen. Een jaar geleden besloot ik dat ik 10 kilo af wilde vallen. Ik moet er nu nog 13. Wellicht dat het met “Breinlijnen” lukt.

Waardering: 8/10


Lees “Breinlijnen” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.