Aap op schoenen met een buikje – René Brant

Titel: Aap op schoenen met een buikje, een evolutionaire kijk op gezondheid
Auteur: René Brant
Uitgever: Scriptum
ISBN: 978 94 631 9154 8

Onze maatschappij is ziek. Wanneer je om je heen kijkt is duidelijk dat we met zijn allen iets verkeerd doen. Obesitas, hart- en vaatziekten, stress, burn-outs, overal waar je kijkt zie je de tekenen aan de wand. Hoe zou dat komen?

René Brant nam ooit deel aan een rondreis waarbij de groep moest leven van wat ze onderweg aantroffen. Geen enkele luxe of moderne genoegens. Afzien. Maar, zo ervoer hij, ook geweldig om het “oergevoel” terug te krijgen.

Omgeving veranderd, wij niet

Die reis bleef bij hem nog lang naborrelen, tot hij uiteindelijk met “Aap op schoenen met een buikje” kwam. Centraal thema van dit boek: wij (mensen) hebben onze omgeving razendsnel aangepast van de savanne en jungle waar we vandaan komen naar de betonnen jungle van nu. Maar onze genen hebben die verandering niet kunnen bijhouden. En dat doet onze gezondheid geen goed. Dus moeten we ons leven weer inrichten op een manier die meer bij de oermens past: meer bewegen, gezonder eten (vooral noten, groenten, vlees. Geen koolhydraten), meer rekening houden met onze biologische klok en het milieu niet aanpassen.

Vooral het onderdeel voeding krijgt bijzonder veel aandacht. Niet alleen in het hoofdstuk “Je bent wat je eet” (niet geheel toevallig het erste inhoudelijke hoofdstuk), maar ook in alle volgende hoofdstukken over onze gezondheid komt voeding aan bod. Daarbij herhaalt Brant vaak de dingen die hij eerder al noemde. Handig, voor mensen die selectief lezen (en bijvoorbeeld beginnen in hoofdstuk “Van nature liever lui dan moe), maar wanneer je dit boek gewoon van begin tot einde leest, valt op dat Brant wel heel erg in herhaling lijkt te vallen.

(Te) los taalgebruik

Aan de andere kant: Herhaling is een vitaal onderdeel in elk leerproces. Dus het hoeft niet per sé storend te zijn. Wat wel storend is, is dat het taalgebruik van Brant niet altijd kloppend is. Bij sommige zinnen klopt de woordvolgorde niet helemaal, waardoor de zin en de context niet meer matchen (wat weer in lijn is met zijn boodschap dat mens en menselijke context niet meer matchen). Soms lijkt dit bewust gedaan, om ons ertoe te brengen een conclusie te onderbouwen die niet uit het voorgaande volgt.

Zo zegt hij op pagina 34: “De verschuiving van voeding met relatief veel eiwitten en vetten lijkt beslissend te zijn geweest voor onze ontwikkeling als mensen, omdat op deze manier onze steeds meer energievretende hersenen adequaat beloond werden.” (p.34). Dit is natuurlijk ronduit onzin, omdat de zin suggereert dat de hersenen iets hebben gedaan, wat ertoe leidde dat we meer eiwitten en vetten kregen “als beloning”. In werkelijkheid is het proces natuurlijk precies andersom verlopen en is geen sprake van een beloning, maar een gevolg. Dóórdat we meer eiwitten en vetten zijn gaan eten, kwam er energie beschikbaar die ertoe leidde dat de hersenen zich konden ontwikkelen. Dat is geen beloning geweest, maar een oorzaak.

Van dit soort zinnen komen er veel voor in het boek. “Ja, maar je snapt toch wat hij bedoelt“, zou je kunnen tegenwerpen. Misschien, misschien ook niet. Het is echter niet aan de lezer om de argumentatie van de schrijver compleet te maken. Dat is de baan van de auteur. “Je snapt toch wat hij bedoelt” is heel vaak de bron van misverstanden. Trouwens, vaagheid is ook een veelgebruikte techniek om gaten in de eigen redenatie te verdoezelen en ik heb het gevoel dat Brant dat niet nodig heeft.

“Aap op schoenen met een buikje, een evolutionaire kijk op gezondheid” is een zeer interessant boek, wat je sterk aan het denken zet. Bij mezelf merk ik dat ik inderdaad gezonder ben gaan eten (en niet eens bewust). De argumentatie had ietsje secuurder op papier mogen komen, maar de dingen waar Brant mee op de proppen komt zijn absoluut het proberen waard. Er is echter één ding wat mij dwars blijft zitten: De oermens had toch een levensverwachting die stukken lager ligt dan de onze? Hoe zit dát dan?

Waardering: 7,5/10


Lees “Aap op schoenen met een buikje” zelf!


Koop bij bol.com

Over JP

Heel eerlijk? Ik hou helemaal niet van lezen. Ik snap er niets van dat mensen in hun vrije tijd wegkruipen in een hoekje met een boek op schoot. Ik heb mijn vrije tijd hard nodig om naast mijn werk als manager in een zorginstelling een sociaal leven in stand te houden. Maar ik hou er wél van om de wereld een stuk beter te begrijpen. En non-fictie boeken zijn daarvoor, zelfs in tijden van internet, een machtig instrument. Het schrijven van recensies helpt mij mijn aandacht te focussen en om de boeken die ik lees volledig te begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.