De jacht op Ché Guevara – Kevin Maurer en Mitch Weiss

Titel: De jacht op Che Guevara
Auteur: Kevin Maurer en Mitch Weiss
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 8127 8

Tijdens mijn vakantie maakte ik een rondreis door het mooie Cuba. Uiteraard deden we hier een aantal plaatsen aan met een belangrijke plek in de recente geschiedenis. Zo zagen we de enorme beeltenis van Ché Guevara op een regeringsgebouw en bezochten we het Mausoleum waar hij (en een paar andere revolutionairen) opgebaard liggen. Onze gids bewierrookte de revolutie, en Ché in het bijzonder. Ondanks de overduidelijke deken van propaganda, was dit een verrijking, want eigenlijk kende ik Ché Guevara alleen maar van de t-shirtjes. Zo had ik geen idee dat Ché in Bolivia het leven liet.

In “De Jacht op Ché Guevara” beschrijven Kevin Maurer en Mitch Weiss wat er in Bolivia allemaal is voorgevallen. Het begint met het binnensmokkelen van Ché en het eindigt met de overwinning van het Boliviaanse leger. Daartussen zit een heel traject, waarbij de trainingsmissie van de Commando’s volgens dit boek een belangrijke rol heeft gespeeld.

De rol van deze commando’s (Groene Baretten) werd volgens de schrijvers in de boeken die tot nu toe verschenen waren wat onderbelicht. Om die reden gaat het halve boek over de training van de Boliviaanse Rangers. De Commando’s maakten in een paar maanden tijd van een stelletje ondervoedde boeren met een geweer een geoliede militaire machine. De uiteindelijke jacht is eigenlijk maar een klein deel van dit boek.

De keuze voor de hele aanloop als belangrijkste thema zou bekritiseerd kunnen worden. Dat zou naar mijn mening onterecht zijn. De auteurs geven een inkijkje in de politieke context én ze belichten een deel van de geschiedenis waar we tot nu toe nog weinig van gehoord hebben. En dat is interessant.

Over Ché leren we in dit boek weinig nieuws. Dat is op zich wel jammer, maar een logisch gevolg van de keuzes die de auteurs hebben gemaakt. Wel krijgen we meer inzicht in de Cubaanse ballingen, waarvan enkelen bij deze jacht de kans kregen om in ieder geval enige genoegdoening (lees “wraak”) te krijgen voor wat het Castro-regime hen en hun families heeft aangedaan.

“De Jacht op Ché Guevara” belicht de Cubaanse revolutie vanuit een zelden gezien perspectief. Alleen daarom is het al een toevoeging die zeker het lezen waard is. Om het nog aantrekkelijker te maken is het boek ook nog eens heel goed leesbaar. Ik heb actie-romans gezien die minder goed geschreven waren.

Waardering: 7,5/10


Lees “De jacht op Ché Guevara” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.