Heldhaftige missies in WO II – Peter Jacobs

Titel: Heldhaftige missies in WO II, raids vanuit de lucht, op zee en in het hart van bezet gebied
Auteur: Peter Jacobs
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1055 1

Met Bevrijdingsdag in aankomst worden we weer overspoeld met oorlogsfilms, documentaires en herinneringen. Peter Jacobs voegt daar het boek “Heldhaftige missies in WO II” aan toe, waarin hij 30 missies bespreekt. Hij probeert in het boek een selectie te maken van missies waarmee hij het totale spectrum aan (Britse) strijdkrachten omvat, om daarmee ook eer te bewijzen aan al die soldaten die in het boek niet genoemd worden.

De missies variëren van bombardementsvluchten met toestellen uit de Eerste wereldoorlog of mini-onderzeeërs tot aan heroische acties door het in de oorlog opgerichte SOE (de Commando’s). Sommige missies lijken straight forward, anderen passen in een bizarre film en zijn zo vergezocht dat de vijand er (hopelijk) niet op voorbereid was. Sommige missies slaagden, anderen mislukten jammerlijk. Maar, zo zegt Jacobs: “de mannen die deze missies uitvoerden, deden dit met buitengewone moed en het besef dat ze het mogelijk niet zouden overleven”.

Elke missie heeft zijn eigen hoofdstuk, waardoor het makkelijk is om steeds een stukje te lezen. Dat is ook aan te raden: beetje bij beetje. Want als je dit boek in een ruk door wilt lezen, begint op te vallen dat het taalgebruik wat repetitief is. Niet alleen gebruikt Jacobs (en diens vertaler) sommige worden wel heel vaak, maar ook voor de structuur van zijn zinnen put hij uit een wat beperkt reservoir. Zelfs de hoofdstukken vertonen duidelijke overeenkomsten, waardoor je soms het gevoel krijgt dat alleen de namen en locaties uniek zijn, maar dat hij dezelfde format voor elke missie had kunnen gebruiken.

Jacobs is natuurlijk ook geen schrijver. Hij is een militair, van de Royal Air Force (RAF). Hij communiceert dus ook als een militair: helder, duidelijk en zonder onnodige opsmuk. Literair gezien voegt dit boek dan ook weinig toe. Maar voor de liefhebber van goede oorlogsverhalen, of voor de amateur-historicus, is “Heldhaftige missies in WO II” een absolute aanrader.

Waardering: 7,5/10


Lees “Heldhaftige missies in WO II” zelf!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *