Goden voor één nacht – Ruurd Binnert Halbertsma

Titel: Goden voor één nacht
Auteur: Ruurd Binnert Halbertsma
Uitgever: Hoogland & Van Klaveren
ISBN: 978 90 896 7230 8

Hoe lyrisch mag je als wetenschapper worden over de objecten die je bestudeerd? Dat ligt er voor een deel aan hoe serieus je wilt worden genomen. Maar moet je dan een deel van jezelf verborgen houden? Of mag dit op een andere manier zichtbaar worden? “Goden voor één nacht” geeft hierop een antwoord.

Ruurd Binnert Halbertsma is het type man wiens hart sneller gaat kloppen van archeologische schatten. Als conservator in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden (en hoogleraar Museale Aspecten van de Archeologie aan de Universiteit van Leiden) moet hij zijn passie voor de Oudheid een beetje inperken. Je moet tenslotte wel wetenschappelijk serieus genomen worden.

En toch, wanneer Halbertsma kijkt naar het standbeeldje van een Nachtuil, krijgt hij visioenen van het nightlife van het Oude Rome: “De straten van Rome, kroegen en bordelen” (p.37). Niet bepaald iets wat je van een wetenschapper verwacht.

Om zijn fantasie toch een uitlaatklep te geven, is Halbertsma gedichten gaan schrijven. Gedichten die op objecten in zijn museum zijn gebaseerd. 37 Hiervan zijn samengevoegd tot het boekje “Goden voor één nacht”. Een mooi vormgegeven boekje, dat het ongetwijfeld bijzonder goed gaat doen in de museumwinkel.

Het begint al bij de eerste pagina’s. Meestal zijn dit saaie, witte vellen. Maar nee, bij dit boekje wordt je gegrepen met gemarmerd papier. Het blijft papier, maar de boodschap is duidelijk: dit boekje wil méér bieden.

We slaan de bladzijde om en zien een foto van een Kretenzer beeldje. Het soort beeldje waar ik in een museum ongeveer drie seconden aan zou besteden. Halbertsma ziet echter geen beeldje; hij ziet een heel leven:

“Met de armen strak gevouwen
verdwijnt de man in zijn gebed,
spieren zwellend aangezet,
blik naar binnen, vol vertrouwen.

Bidt hij voor zijn zieke vrouw,
voor zijn kinderen, zijn ouders?
Zo veel zorgen op zijn schouders
voorboden van diepe rouw.

Zeilend op de grote zee,
zag hij vaak dolfijnen springen,
zij zwommen in de golven mee.

Geur van oleaner en seringen,
thuis het bad, de olie, wijn:
illusie van eeuwig samenzijn. “

Dit gedicht staat zij aan zij met 26 andere gedichten, waarmee Halbertsma doet wat een museum-man hoort te doen: hij brengt het verleden tot leven.

Waardering: 7,5/10


Lees “Goden voor één nacht” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.