De vermiste boordschutter – Seth Meyerowitz

Titel: De vermiste boordschutter
Auteur: Seth Meyerowitz / Peter F. Stevens
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1113 8

Seth Meyerowitz heeft zijn grootvader nooit gekend. Maar als hij via via wordt uitgenodigd om naar Spanje te komen, ontdekt hij de eerste onderdelen van het verhaal van zijn opa, Arthur. Arthur Meyerowitz was tijdens de Tweede Wereldoorlog op weg piloot te worden. Maar door een ongeluk was hij voor die rol niet meer geschikt. In plaats daarvan werd hij boordschutter op een bommenwerper.

Zijn tweede vlucht begint al slecht: ondanks zijn waarschuwingen dat het toestel niet vliegwaardig is, besluit de gezagvoerder op te stijgen voor een missie. Boven Frankrijk geeft het toestel de geest. Arthur Meyerowitz ziet hoe de piloot en co-piloot zichzelf het eerste redden en heeft geen optie dan zich per parachute in veiligheid te brengen.

Arthur landt op Franse bodem, met in zijn nek de hete adem van de achtervolgende bezetter. En dan is Meyerowitz ook nog eens een Jood! Gelukkig wordt Arthur opgevangen door lokale bewoners, die hem via het verzet het land uit willen smokkelen.

Het hele verhaal van zijn opa wordt uit de doeken gedaan door kleinzoon Seth, die hiervoor vele gesprekken heeft gevoerd en diep in de net-vrijgegeven archieven is gedoken.

Een boek als dit brengt een inherent risico met zich mee, namelijk dat de hoofdpersoon door zijn familie wordt verheerlijkt. En inderdaad komt opa Meyerowitz af en toe wel heel heldhaftig naar voren. Maar het boek draait eigenlijk om die andere groep: die dappere Fransen van de Résistance. Meyerowitz vertelt niet alleen het verhaal van zijn opa, maar hij leert ons vooral iets over hoe het verzet in het Frankrijk van ’40-’45 opereerde.

En ja, soms lijkt het op de oude serie ‘Allo, ‘Allo (waar wij Nederlanders ons beeld van het Franse verzet vooral op baseren) maar het verhaal gaat natuurlijk veel verder dan dat.

Taalkundig hapert het boek af en toe. Zo zou ik regelmatig de volgorde van zinnen wat herschikken, zodat er minder vaak terugverwezen wordt naar een zin die een paar alinea’s hoger terugkomt. Een romanschrijver zou er ook voor waken in herhaling te vervallen, iets wat Meyerowitz wel met enige tussenruimte overkomt. Maar het verhaal is dermate sterk, en de historische analyse zodanig boeiend, dat je daar als lezer makkelijk doorheen komt.

“De vermiste boordschutter” wordt gebracht als een boek voor de liefhebber van “Band of Brothers”. Terecht? Ja en nee. Want die laatste reeks is veel meer gepolijst dan “De vermiste boordschutter”. Dit boek is rauwer en minder afgerond, waardoor het op de een of andere manier wat puurder overkomt.

Hoe dan ook, het is een absolute aanrader voor wie houdt van (of interesse heeft in) oorlogsvertellingen. Vertellingen over een piloot die via het verzet wordt weggesmokkeld zijn – vreemd genoeg – eigenlijk erg zeldzaam.

Waardering: 7,5/10


Lees “De vermiste boordschutter” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.