De bevrijders – Michael Hirsh

Titel: De bevrijders.
Auteur: Michael Hirsh
Uitgeverij: De Boekerij
ISBN: 978 90 225 5529 3

De bevrijders van een bitterzoete overwinning

In deze historische documentatie getiteld ‘De bevrijders’ onderzoekt schrijver Michael Hirsh de ervaringen van de soldaten die na 1945 de concentratiekampen in Duitsland hebben bevrijd. Hirsh heeft de soldaten meer dan vijftig jaar na dato geïnterviewd en hun getuigenissen die zij hebben afgelegd in dit boek vastgelegd. Zij hebben hun geheugen uitgeput en hun ziel volledig blootgelegd, zodat hun verhalen voor de volgende generatie aan het licht komen. De aangrijpende verhalen over hoe kleine jongens mannen werden zijn op een memorabele wijze door Hirsch gebundeld. Het zijn de hartverscheurende indrukken die deze mannen opdeden in ver leden toen zij zich achter het roestige prikkeldraad van de kampen begaven, waar uitgemergelde mensen in zwart-witte pyjama’s waren weggestopt.

Hirsch legt de vinger op de zere plek. Van tevoren stap je als lezer met gemengde gevoelens in een boek over de Holocaust. De beelden van gruweldaden gaan te boven aan je denkvermogen. Je kunt er geen voorstelling van maken. Dat is ook de kritische kanttekening die Hirsch plaatste bij zijn boek. Hoewel zijn woorden niet toereikend zijn, tillen zij deze bitterzoete overwinning van de Amerikanen naar een hoger plan. De beschrijvingen zijn huiveringwekkend. Een citaat om dit te illustreren:

“We zagen mensen die zo dun als geraamten waren […] en sommigen van hen bewogen. Anderen bewogen niet. Het was een schokkend gezicht. Het was niet te beschrijven. En die stank – die was afschuwelijk, zo’n afschuwelijke stank van doden die niet begraven zijn” (blz. 75).

Belangwekkend voor diegenen die kennis willen nemen van de duistere zijde van de gedenkwaardige gebeurtenis van de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog. Hoewel de narratieve structuur aan het verhaal ontbreekt, het zijn allemaal losse flarden van herinneringen van oude mannen van toen ze jong waren, biedt het boek goede knooppunten voor een onbeschrijfelijke historische gebeurtenis.

Waardering: 7/10


Lees “De Bevrijders” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *