Batavia, het waargebeurde, avontuurlijke verhaal van de ondergang van het VOC-schip Batavia in 1629 – Peter FitzSimons

Logo van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie

Logo van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie

Titel: Batavia, het waargebeurde, avontuurlijke verhaal van de ondergang van het VOC-schip Batavia in 1629
Auteur: Peter FitzSimons
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1039 1

Een fraaie vertelling van een historisch verhaal. Daarmee is het boek “Batavia” van Peter FitzSimons prima te omschrijven. Ik, die op de middelbare school het vak Geschiedenis zo nutteloos vond, heb dit boek verslonden. Geschiedenis is voorbij, zo dacht ik toen, dus wat moet ik ermee. Maar FitzSimons brengt de geschiedenis tot leven.

Het verhaal heeft ook echt álles in zich voor een spannende vertelling, of zelfs een film. Twee hoofdpersonages, die elkaar niet kunnen luchten of zien. Een trots schip, de Batavia, dat hét symbool is van de enorme macht van het grootste bedrijf ter wereld (de Vereenigde Oost-Indischie Compagnie, VOC). Verraad, rampspoed. Geweld. Seks. Psychopathie. Het verhaal van de ondergang van de Batavia heeft het allemaal in zich.

In het voorwoord geeft FitzSimons aan dat het zijn ambitie is om een geschiedkundig verslag te maken dat leest als een roman. Soms moet hij daarvoor de lacunes invullen. Dit doet hij, zo vertelt hij, door zich te baseren op bestaande bronnen en dat wat bekend is over de personages. Dit doet hij op zodanig goede wijze dat het niet eens opvalt dat er in het hele boek nagenoeg geen enkele dialoog is. Geen enkel direct citaat, maar enkel omschrijvingen van gesprekken die gevoerd zijn (of waarschijnlijk gevoerd zijn). Een afstandelijk verslag dus, wat toch heel nabij voelt.

FitzSimons brengt de VOC tot leven, laat ons meeleven met personages. Laat ons een oprechte hekel krijgen aan andere personages. Laat zien hoe rampspoed bij de een het beste naar boven brengt en bij de ander juist het slechtste.

Het slechtste, inderdaad. Misschien dat je bekend bent met het boek (of de film) “The Lord of the Flies”, over een groepje jongens dat op een eiland aanspoelt en daar een verschrikkelijke dictatuur vestigt. Dat verhaal is niets in vergelijking met de horror die zich heeft afgespeeld, lang geleden. In 1629, op een paar koraaleilandjes. Ergens in een uithoek van de wereld.

Een heftig verslag!

Waardering: 8/10


Lees “Batavia, het waargebeurde, avontuurlijke verhaal van de ondergang van het VOC-schip Batavia in 1629” zelf!

 

Over JP

Heel eerlijk? Ik hou helemaal niet van lezen. Ik snap er niets van dat mensen in hun vrije tijd wegkruipen in een hoekje met een boek op schoot. Ik heb mijn vrije tijd hard nodig om naast mijn werk als manager in een zorginstelling een sociaal leven in stand te houden. Maar ik hou er wél van om de wereld een stuk beter te begrijpen. En non-fictie boeken zijn daarvoor, zelfs in tijden van internet, een machtig instrument. Het schrijven van recensies helpt mij mijn aandacht te focussen en om de boeken die ik lees volledig te begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.