Wild – Cheryl Strayed

Titel: Wild
Auteur: Cheryl Strayed
Uitgever: Rainbow
ISBN: 978 90 417 1250 9

Cheryl Strayed (1968) verliest nog voor haar dertigste haar moeder aan kanker. Dit doet haar wereld op de grondvesten schudden en ze vervalt in destructief gedrag. Hoewel haar man, Paul, haar aan alle kanten steunt, beweegt Cheryl zich in een richting met maar een mogelijke uitkomst: een scheiding. Ook op alle andere vlakken gaat het verre van goed met haar. Het wordt tijd voor een keiharde reset. Ze besluit haar baan op te zeggen en een wandeling te gaan maken over de Pacific Crest Trail. Een wandeling van 1700 kilometer.

Zwaargewicht

Ze bereidt zich goed voor, denkt ze. Tot het moment dat ze voor het eerst al haar bagage in een rugzak stopt, die ze niet van de grond krijgt: “Ik greep de rugzak beet en zakte door mijn knieën om hem op te tillen.
Er zat geen beweging in. (…) Alsof je een Volkswagen Kever probeerde op te tillen: het ding zag er zo schattig, zo optilbaar uit en toch was het onmogelijk.”(p.59)

Pas dan realiseert ze zich, dat al die verkopers in de Outdoorwinkels niet voor niets de term “gewicht” zo vaak noemden. Zelfs boeken (meervoud) had ze in de rugzak. Nu zul je ons niet snel zeggen dat je boeken thuis moet laten, maar als je 1700 kilometer gaat lopen is dat misschien wel beter. Helemaal als de tocht door woestijnen en over grillige bergketens voert.

Nagels als lesgeld

Dat een rugzak best zwaar is, is de eerste les die Cheryl op haar tocht leert, maar zeker niet de laatste. De tocht is zwaar en hels, een marteling soms. Ze verliest de ene na de andere teennagel. Maar daar krijgt ze iets voor terug dat oneindig waardevoller is: zelfinzicht en wijsheid.

De tocht over de Pacific Crest Trail is precies wat ze ermee voor ogen had: een loutering. In het begin is dat nog vooral een fysieke verandering, maar naarmate het boek verder vordert, zie je dat ze steeds meer begint te reflecteren op het verleden, haar gedrag en de toekomst. Vooral in de tweede helft van het boek komt ze tot grote doorbraken.

Wild” is echter niet slechts een psychologisch procesbeschrijving. Het is zeker geen spiritueel boek dat je leest om als “zelfhulpboek”. Het is een duidelijk verslag van een reis. Ze beschrijft de omgeving, de mensen die ze ontmoet, de tegenslagen en de mooie momenten. En ja, ook hoe Cheryl Strayed haar oude ik achterlaat en daarvoor in ruil echte vrijheid leert kennen.

Sommige fragmenten roepen een flard van herkenning op. Bijvoorbeeld als het gaat over het verlies van een ouder (huilmomentje). Maar ook wanneer ze beschrijft hoe het fijnste moment van de dag het moment is dat je ‘s avonds je schoenen uit kunt trekken (glimlach van herkenning vanuit mijn eigen hikes).

Rugzakje

Iedereen heeft in het verleden wel wat meegemaakt dat nog niet helemaal verwerkt is. Iedereen heeft zijn rugzakje, zeggen hulpverleners dan. Cheryl Strayed begint haar wandeltocht met een (letterlijk en figuurlijk) loodzware rugzak. Maar naarmate ze steeds verder komt op haar reis, raakt ze steeds meer gewicht kwijt en wordt haar rugzak (letterlijk en figuurlijk) steeds lichter. Vederlicht? Nee, dat niet, maar wel een stuk beter te hanteren.

Ik krijg zin in een goede hike.

Waardering: 8/10


Lees “Wild” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.