Topless – Evelyn Heeg

Titel: Topless
Auteur: Evelyn Heeg
ISBN: 978 90 975 123 2
Uitgeverij: Just Publishers

Oktober is uitgeroepen tot borstkankermaand (Pink Ribbon). Uitgeverij Just Publishers grijpt deze maand aan om het boek “Topless” uit te geven. Dit boek draait om Evelyn. Een jonge vrouw (geboren in 1975) met een lieve man en een baan waar ze dol op is. Ze heeft dus een prima leventje. Toch wordt ze achtervolgd door een grote angst. In haar familie zijn namelijk enorm veel vrouwen overleden aan borstkanker: haar moeder, twee tantes en een oudtante stierven allemaal aan deze ziekte.

Omdat ze het niet ziet zitten om af te wachten of zij ook ziek wordt, besluit ze (mede na aandringen van haar man Tino), om een aantal tests te ondergaan. Uit deze tests blijkt dat ook zij drager is van een van de genen (BRCA1 of BRCA2) die de kans op borstkanker tot 80% maken. Ze besluit om haar borstweefsel te laten verwijderen en een borstreconstructie te laten ondergaan met vetweefsel uit haar eigen lichaam.

In “Topless” vertelt ze haar verhaal. Persoonlijk, met alle ruimte om haar eigen angsten en twijfels uit te spreken. Ook haar man komt in enkele hoofdstukken aan het woord, waardoor het verhaal des te aangrijpender wordt. We zien hoe Evelyn twijfelt of ze de test wel wil, we zien hoe het lijkt dat ze de onvermijdelijke beslissing lijkt te willen uitstellen. We zien hoeveel steun ze aan Tino heeft, maar ook hoe moeilijk hij het er af en toe mee heeft.

Evelyn schrijft op een enorm open manier, gevoelig en kwetsbaar.

Topless is voor buitenstaanders een eye-opener, en voor andere vrouwen met dezelfde genetische afwijking (of kanker) hopelijk een enorme steun in de rug.

Aanrader.


Lees “Topless” zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *