Stephen King biografie – Lisa Ragok

Titel: Stephen King biografie
Auteur: Lisa Ragok
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 978 90 245 8152 8

Deze zo’n 350-pagina’s tellende biografie heb ik in één dag uitgelezen. Deze biografie verscheen oorspronkelijk in 2008 (niet eerder in het Nederlands verschenen bij mijn weten) en – hoe kan het ook anders – gaat over het leven van de bestsellerauteur Stephen King. Hoewel de schrijfster bij haar inleiding zelf aangeeft dat het boek over “de mens en auteur” zal gaan en minder over zijn werk blijkt dat je het ene niet los kan zien van het andere.

Meelevend

Een korte inleiding over zijn moeilijke jeugd nadat zijn vader al vroeg een pakje sigaretten ging halen en en met de noorderzon verdween, wordt meteen gevolgd door zijn tijd op de universiteit. Wat duidelijk wordt vanaf het begin van het boek is dat Stephen King er zelf altijd van overtuigd is geweest dat hij later schrijver ging worden.

De biografie is dermate meelevend geschreven dat je zelf emotioneel wordt op het moment dat de latere succesauteur het nieuws krijgt dat “Carrie” (zijn eerste boek) zal worden gepubliceerd. En dat natuurlijk met bijhorende cheque waardoor hij de hoognodige medicatie voor zijn dochtertje kan betalen. Het wandelen door zijn boeken brengt mooie herinneringen met zich mee aan de duizenden Stephen King-pagina’s die die wij – zijn lezers – ooit lazen en misschien nog zullen herlezen.

Minpunt

Het dieptepunt in het oeuvre van Stephen King is ongetwijfeld het boek “Rage” (het verhaal “Razernij” uit 4 X Stephen King). Dit verhaal zou sommigen geïnspireerd hebben om moordaanslagen in scholen te plegen.

Het enige minpunt in deze biografie over Stephen King is dat het dateert van 2008. Dat betekent dat het latere werk minder aan bod komt. Het nawoord compenseert dat echter ruimschoots en blijkt een grote meerwaarde in dit boek. Sowieso is een biografie van Stephen King gedoemd om snel gedateerd te geraken. Alleen al doordat King nog steeds elk jaar wel één of twee boeken produceert.

Steve heeft lang de theorie gehad dat het schrijven dat hij doet niets anders is dan het opgraven van verhalen die al bestaan en ze zo intact mogelijk uit de grond halen. ‘Ik denk werkelijk dat verhalen gevonden voorwerpen zijn en dat het verhaal in wezen zichzelf vertelt,’ zei hij. ‘Wanneer ik ergens aan werk, zie ik een voltooid boek voor me. In zekere zin is het hele ding er al. In feite maak ik het niet, maar graaf ik het op en haal ik het, als een soort archeologische vondst, uit de aarde. De truc is het hele ding er zodanig uit te krijgen dat het niet breekt en bruikbaar blijft. Je breek altijd wel iets – ik bedoel, je krijgt het er nooit puntgaaf uit – maar als je geluk hebt en heel voorzichtig bent, lukt het je wel het voor het grootste deel bloot te leggen.’” (p. 256)

Meer interessante informatie over het leven en werk van Stephen King vind je terug in zijn eigen werken “Danse Macabre” en “Over leven en schrijven“.

Boeken door Stephen King: Schemerwereld, Revival, Mobiel

Waardering: 8/10


Lees “Stephen King biografie” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.