Nooit verleden tijd – Lex Lesgever

Titel: Nooit verleden tijd, de Tweede Wereldoorlog door de ogen van een 13-jarige Joodse jongen in Amsterdam
Auteur: Lex Lesgever
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 978 90 225 5383 1

Nadat velen hem zijn voorgegaan zet ook Lex Lesgever zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog op papier. Wanneer de oorlog uitbreekt, is hij net 11 jaar oud. Zijn familie is Joods en na een tijdje worden ook de Lesgevers door de Duitsers opgepakt in een razzia. Lex heeft geluk dat hij klein van stuk is en kan met een groep kleine kinderen mee naar een andere locatie. Onderweg weet hij weg te glippen.

Vanaf dat moment is hij alleen op de wereld en moet hij uit handen van de Duitsers te blijven. Dat hij hierin slaagt ligt voor de hand, aangezien hij dit boek heeft geschreven. Maar dit succes is eigenlijk meer geluk dan wijsheid. Zo stapt hij op gegeven moment per ongeluk een treinwagon binnen die is gereserveerd voor de Wehrmacht. Een reis lang zit hij als verlamd om zich heen te kijken, alleen afgeleid door een flesje frisdrank die hij van een officier aangeboden krijgt.Â

Om en om reist hij weer terug naar Amsterdam, waar hij op straat leeft, soms met hulp, maar meestal alleen. Soms vindt hij een onderduikadres waar hij dan een tijdje in relatieve veiligheid leeft. En zo gaat het verder, tot de oorlog voorbij is. Alhoewel de oorlog voor hem natuurlijk nooit verleden tijd is.

Het boek is geschreven in simpel Nederlands. Lesgever vertelt zijn verhaal zonder opsmuk, zonder extra’s. Het boek is historisch zeer interessant. Als roman is het echter minder geschikt, omdat het verhaal teveel wordt geleid door mazzel. Hierdoor zou het, als fictieboek, totaal ongeloofwaardig zijn. Soms blijkt de waarheid minder waarschijnlijk dan wat je zou kunnen verzinnen.


Lees “Nooit verleden tijd” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *