Mijn liefde voor Afrika – Daphne Sheldrick

Titel: Mijn liefde voor Afrika
Auteur: Daphne Sheldrick
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 978 90 225 5832 4

Daphne Sheldrick wordt in 1934 geboren als dochter van een Brits kolonistengezin in Kenia. Ze groeit op in Afrika en wordt verliefd op het land, en de dieren.

Al snel krijgt ze een baantje in de wereld van de National Parks, waar ze haar leven wijdt aan het redden van jonge olifantjes en andere dieren van wie de moeder ten prooi is gevallen aan stropers. In dit boek vertelt ze over haar leven, de keuzes en de ontwikkelingen.

Daphne Sheldrick heeft veel meegemaakt, zowel privé als zakelijk. Het onafhankelijk worden van Kenia, wisselend regeringsbeleid en dergelijke hebben grote invloed op haar werk binnen het Nationaal Park waar ze voor werkt.

Met zo een achtergrond moet je wel een enorm boeiend leven geleid hebben. Helaas lukt het Sheldrick niet om haar passie en de dynamische ontwikkelingen scherp op papier te zetten. De passie is absoluut voelbaar, maar de dynamiek een stuk minder.

Wanneer je een boek schrijft over je leven, loop je het risico dat het een verzameling wordt van anekdotes, waarbij details de boventoon voeren. Helaas, ook Sheldrick trapt in die valkuil. Na de zoveelste jonge antilope die met flesvoeding grootgebracht moest worden, weet je het als lezer wel. En ook het zoveelste voorval waarbij een (tam) dier uitbreekt en een chaos creëert is een stuk minder boeiend dan de eerste anekdote.

In de beperking toont zich de meester. Voor mijn gevoel had dit boek makkelijk 50 pagina’s minder kunnen omvatten, zonder daarbij in te hoeven leveren op inhoud. Of misschien hadden die 50 pagina’s kunnen worden gebruikt om een ander gat op te vullen. Ik mis namelijk bepaalde elementen in haar verhaal; ongetwijfeld was het runnen van een Nationaal Park (de baan van haar echtgenoot) een zware klus, waarbij continue naar financiering gezocht moet worden, maar over dat aspect heeft ze het niet. Het openstellen van het park voor toeristen, de afwegingen die daarbij gemaakt zijn, de offers die het brengt, ook dat onderwerp komt niet aan bod. Vreemd, want dit doet ze wel bij de inleiding, waarin ze toelicht hoe haar familie ooit in Kenia terecht is gekomen.

Jammer, want door de manier waarop “Mijn liefde voor Afrika” nu opgezet is, voelt het echt als een “oma vertelt”. Weliswaar een oma die enorm goed werk heeft verricht (en daarvoor koninklijk onderscheiden is), maar toch.

Waardering: 5,5/10


Lees “Mijn liefde voor Afrika” zelf!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *